Osijek: Ovih dana očekuje se velika zasićenost peludi ambrozije

NAJVEĆA zasićenost peludi ambrozije, koja je već godinama velik problem u Osječko-baranjskoj županiji, ove će se godine zbog vremenskih prilika pojaviti nešto kasnije umjesto u početku kolovoza ovih dana doznaje se danas od dr. Rudike Gmajnića, direktora osječkog Doma zdravlja.

"Pelud ambrozije stvara velike tegobe za sve više ljudi" te "alergijske simptome kao što su kihanje, curenje iz nosa, crvenio očiju ne treba povezivati s prehladom", ističe dr. Gmajnić.

Zato upozorava da su u ovo vrijeme "to znaci uglavnom alergijskih tegoba izazvanih ambrozijom te nikako ne treba uzimati antibiotike na svoju ruku, nego obvezno doći k liječniku".

Ako se utvrdi da je riječ o alergijskim simptomima, onda se prepisuje prikladna terapija, kazao je dr. Gmajnić.

Najbolji je savjet alergičarima da ako ikako mogu u vrijeme najveće zasićenosti ne izlaze u prirodu ili da oni s najtežim oblicima alergije u to vrijeme promijene mjesto boravka odlaskom na godišnji odmor.

Po podatcima osječke Udruge za borbu protiv alergijskih bolesti pretpostavlja se da u Osječko-baranjskoj županiji ima između 15.000 do 17.000 osoba alergičnih na ambroziju. U Osijeku ih je oko 5000. Godišnje se javlja oko 400 novih slučajeva.

Pročitajte više