Osijek: Počeli ´krležini dani´

TRADICIONLNA kazališnoteatrološka manifestacija ´Krležini dani´ počela je večeras u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu otvorenjem izložbe ´Scenografski radovi Eduarda Gruenera´ i Krležinom dramom ´Kraljevo´, u premijernoj izvedbi osječke kazališne kuće.

Izložbu su postavili Odsjek za povijest hrvatskog kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i osječki HNK. O radu osječkoga scenografa Eduarda Gruenera, koji je od 1950. do 1980. izradio 427 scenografskih inscenacija za kazališne predstave, govorili su predsjednik Odbora ´Krležinih dana´ Branko Hećimović i intendant osječkoga HNK Željko Čagalj.

Redatelj je premijerno izvedene predstave ´Kraljevo´ Vladimir Gerić, scenograf Vladimir Androić, dramaturginja Marijana Fumić, a u predstavi su, uz ostale, nastupili glumci osječkoga HNK Anita Schmidt, Vjekoslav Janković, Đorđe Bosanac i Augustin Has.

Manifestacija ´Krležini dani´ nastavlja se sutra znanstvenim savjetovanjem ´Žanrovi u hrvatskoj književnosti i struke u hrvatskome kazalištu´ na osječkom Pedagoškom fakultetu na kojemu će, uz ostale, izlagati Dubravko Jelčić, Nedjeljko Fabrio, Nikola Batušić, Antonija Bogner-Šaban i Branimir Donat.

Komentirajući odabir ove teme za znanstveno savjetovanje, Branko Hećimović je ocijenio da su ´žanrovi nekada vrlo mnogo značili, a i danas nisu beznačajni, iako se u dramskoj književnosti izražavaju na drukčiji način´.

U sklopu ´Krležinih dana´ predviđeno je predstavljanje dviju knjiga: ´O Krleži još i opet´, autora Branimira Donata, te monografije ´Milka Podrug Kokotović´.

U kazališnom dijelu manifestacije nastupit će riječki HNK Ivana pl. Zajca s predstavom Radovana Ivšića ´Akvarij´, splitski HNK s dramom ´Gospoda Glembajevi´ te varaždinski HNK s predstavom ´Hrvatski bog Mars´.

Uz osječki HNK, suutemeljitelji ´Krležinih dana´ su osječki Pedagoški fakultet te Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU-a, a pokrovitelji su HAZU i osječko Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera.

Pročitajte više