OSIJEK: SKUP O NESTALIMA I NJIHOVIM OBITELJIMA

U povodu Međunarodnog dana zaštite ljudskih prava, u organizaciji Udruge obitelji nestalih i nasilno odvedenih branitelja Osječkobaranjske županije, pod pokroviteljstvom Međunarodnog povjerenstva za traženje nestalih osoba iz Sarajeva, u Osijeku je danas održan stručni skup o nestalima i ljudskim pravima njihovih obitelji.

Predsjednica Udruge Štefica Krstić je rekla kako ni nakon 11 godina teške neizvjesnosti bol obitelji za nestalima nije ništa manja. ´Sve je manje razumijevanja za prava članova obitelji nestalih da doznaju istinu´, kazala je Štefica Krstić i dodala da je na njihovim skupovima sve manje potpore, što ´ponekad jako boli´. ´U vremenu smo došašća, uoči blagdana Božića, kada nam naši najmiliji najviše nedostaju´, istaknula je.

U Osječko-baranjskoj županiji još se traži 108 osoba. Dosad je ekshumirano 210 osoba, od kojih je identificirano 149, a u Hrvatskoj se traže još 1334 osobe, kazala je Štefica Krstić.

Zvonimir Knezović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dugogodišnji član Vladine Komisije za žrtve rata rekao je kako je 1996. ta komisija izradila jedinstvenu znanstvenu studiju u kojoj je tu problematiku obradila na stotinjak obitelji nestalih i zatočenih. Tada su još mnoge obitelji imale nadu, a rezultati studije su pokazali s koliko su se snage nosile sa svojim teškim problemima, rekao je Zvonimir Knezović. ´Danas je situacija drukčija jer gotovo više nema nade da su osobe koje se traže među živima, pa bi rezultati bili svakako zanimljivi za novi pristup ljudima i obiteljima´, dodao je Zvonimir Knezović.

Pročitajte više