Osijek: Utemeljena hrvatska županijska zajednica

POTPISIVANJEM sporazuma, koji su do sada prihvatile skupštine 11 hrvatskih županija, u Osijeku je danas utemeljena Hrvatska zajednica županija sa zadaćom da promiče područnu samoupravu i podupire gospodarski i društveni razvoj jedinica područne samouprave.

Na današnjoj utemeljiteljskoj sjednici za prvoga predsjednika Hrvatske zajednice županija izabran je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Izabran je i Izvršni odbor Zajednice, kojoj po sporazumu naknadno mogu pristupiti i ostale županije.

Predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje Zajednice i Skupštine Primorsko-goranske županije Miljenko Dorić kazao je kako hrvatske županije do sada nisu bilo dostatno povezane niti su imale zajednička stajališta o Vladinim odlukama o područnoj samoupravi.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja do sada nije imala županijsku udrugu i zadaća nam je pojačati suradnju s europskim ustanovama, posebice u približavanju EU", rekao je Dorić.

Osječko-baranjski župan Zdravko Bosančić istaknuo je kako će se stvaranjem Zajednice "objediniti mišljenja te predlagati Vladi i Hrvatskom saboru donošenje novih zakona i poticanje izmjena nekih zakona koji se već primjenjuju".

U sporazumu se, uz ostalo, navodi da će članice podupirati suradnju među županijama i manjim jedinicama lokalne samouprave, usklađivati gledišta u odnosu prema državnim tijelima te razvijati međunarodnu suradnju sa sličnim udrugama u drugim zemljama ili međunarodnim udrugama.

(Hina) ivuč dd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.