osijek: Vlada o radnim sporovima zbog nepoštivanja kolektivnih ugovora zbog čega je podignuto više od 15.000 tužbi

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici u Osijeku je raspravljala o informacijama o radnim sporovima nastalim zbog toga što bivša Vlada nije poštivala kolektivne ugovore u javnim i državnim službama, a po kojima je pred općinskim sudovima 15.753 tužbi. L

Ne postoje zbirni podaci svih sporova, no procjenjuje se da se njihova vrijednost kreće oko 2 milijarde kuna, navela je ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Informaciju o radnim sporovima nastalim zbog toga što bivša vlada nije poštivala kolektivni ugovor o isplati regresa, prekovremenih sati, božićnica, uvećanih plaća za djelatnike na području posebne državne skrbi, dara za djecu itd. Vladi je podnio predstojnik Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.

Na pitanje premijera Ive Sanadera, je li mu kao dužnosniku tog ureda i za bivše Vlade poznato zašto se nije poštivalo odredbe kolektivnih ugovora, a što je dovelo do tužbi, Begović je odgovorio kako ga bivša Račanova vlada nije pozvala da se raspravi o tom pitanju, te da je po njegovom saznanju problem isplate nastao u bivšem Ministarstvu financija.

Ni meni nije poznato zbog čega protekla Vlada nije poštivala kolektivne ugovore, rekao je Sanader dodajući da njegova Vlada svoju politiku želi graditi na socijalnom partnerstvu. Ministrima je rekao da što prije utvrde sve podatke o broju tužbi i novčanim iznosima, te da se toj problematici nastoji prići na način da se spor riješi u dogovoru sa sindikatima, nagodbom.

Iz ovog što je i danas izišlo na vidjelo treba izvući pouke, rekao je premijer dodajući da Vlada ima snage riješiti to pitanje.

Ministar financija Ivan Šuker ustvrdio je da je to samo jedna u nizu neisplata, odnosno neizvršavanja obveza bivše vlade koje su služile za kako je rekao "šminkanje proračuna". Da je bivša vlada ispoštovala te obveze proračunski deficit u prošloj i godinama ranije bio bi i veći, rekao je Šuker.

Također je naveo kako je nezapaženo u medijima prošla izjava predstavnika MMF-a da bivša vlada nije ispunila niti jedan uvjet. Osvrčući se na pojedine medijske napise i opovrgavajući ih Šuker je rekao da nitko iz MMF-a nije rekao da će Vlada trebati izvršiti rebalans proračuna.

Govoreći o tužbama zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora ministar unutarnjih poslova Marijan Mlinarić rekao je kako se procjenjuje iznos od 500 milijuna kuna za naplatu sudskih tužbi djelatnicima toga ministarstva.

Ministar znanosti i obrazovanja Primorac naveo je da je samo u sektoru srednjoškolskog obrazovanja procjena da se radi o iznosu od 150 milijna kuna, a u znanosti i visokom obrazovanju oko 25 milijuna kuna. I ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang rekao je kako je danas za sastanka s čelnicima u Osječkoj bolnici čuo da se u toj bolnici zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora utužuje isplate od 12 milijuna kuna.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te prihvatila pokroviteljstvo i dala financijsku potporu organizaciji i održavanju Festivala jednakih mogućnosti koji će se održati u Zagrebu u svibnju ove godine.

(Hina) xsšh/xum yaz

Pročitajte više