Osijek: Za slavoniju nužan politički konsenzus

SLAVONIJA i Baranja nužno treba politički i društveni konsenzus svih subjekata na području ove regije te odrediti prioritete svoga razvoja, rečeno je danas u Osijeku na konferenciji za novinare čelnika Udruge ´Hrast´, Udruge ´Nezavisni Slavonije i Baranje´ te Slavonskobaranjske hrvatske stranke (SBHS).

Predsjednik Udruge ´Hrast´ i saborski zastupnik Vilim Herman ocijenio je kako je konsenzus potrebno postići na pitanjima što je regija, koje su njezine potrebe i prioritetni programi.

Predsjednik SBHS-a i saborski zastupnik Damir Jurić rekao je kako te ciljeve treba definirati u javnoj raspravi te da je nužno da ´neki od slavonsko-baranjskih projekata, poput auto-ceste na koridoru 5c, uđe u listu koalicijskih planova za idući mandat´ jer će, kako smatra, postojeća koalicija pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Nezavisnih Slavonije i Baranje Franjo Hocenski založio se za izborni zakon, s pet ili šest izbornih jedinica, formiranih po regijama, u kojem bi kandidat za saborskog zastupnika morao imati prebivalište u izbornoj jedinici u kojoj se kandidira. Time se, kako kaže, želi postići ´da pravi ljudi iz Slavonije uđu u Sabor´.

Pročitajte više