Osijek: ZPH djelomično odustao od građanskog neposluha

UPRAVNO odbor Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) odlučio je za sada odustati od poziva povratnicima da najavljeni građanski neposluh iskažu neplaćanjem struje, ali ih i nadalje poziva da nezadovoljstvo zbog ukidanja prava na područjima posebne državne skrbi izraze neplaćanjem RTV pretplate, rečeno je na večerašnjoj sjednici osječkobaranjske podružnice te udruge.

Hrvatski je sabor potkraj prošle godine ukinuo porezne olakšice povratnicima na područjima posebne državne skrbi pa je ta udruga najavila kako će pozvati povratnike da od 1. veljače počnu provoditi građanski neposluh, kako bi ponovno izborili svoja prava.

Predsjednik ZPH Josip Kompanović kazao je da su nakon najave tih mjera prispjele informacije kako su područne službe HEP-a dobile naloge da se svima koji budu sudjelovali u tim aktivnostima odmah isključi struja.

´Budući da su povratnici s raznih područja tražili da ne počinjemo s takvim mjerama, odlučili smo za sada od toga odustati kako ih ne bismo dovodili u još teži položaj, ali ih i dalje pozivamo da ne plaćaju RTV pretplatu. Ubrzo ćemo osmisliti nove oblike pritiska jer ne želimo odustati od tih zahtjeva´, rekao je Kompanović.

Predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Tomo Povreslo ocijenio je kako bi trebalo odustati i od neplaćanja RTV pretplate te do izvještajne konferencije ZPH u ožujku ´osmisliti nove oblike pritiska na Vladu´.

Pročitajte više