Osijek: Županijska skupština o izmjenama poslovnika

OSJEČKO-BARANJSKA Županijska skupština prihvatila je danas izmjene skupštinskog Poslovnika kojima se, uz ostalo, uređuje način glasovanja o povjerenju i nepovjerenju županu i članovima Poglavarstva.

Uz predloženu izmjenu koja je previđala javno umjesto tajnog glasovanja, a što je vijećnik SDP-a Željko Malević ocijenio usklađivanjem sa zakonskim odredbama, vijećnik LS-a Šandor Jakab založio se za ostanak tajnog glasovanja, a zatim predložio da o načinu glasovanja Skupština odlučuje javnim glasovanjem većine vijećnika, što je i prihvaćeno kao izmjena poslovnika.

Dožupan Pavo Šarčević izvijestio je kako se štete od suše na području Županije približavaju iznosu od 500 milijuna kuna, a da se iz državnog proračuna priprema financijska potpora poljoprivrednicima od 400 milijuna kuna, od čega se za Osječko-baranjsku županiju očekuje oko 100 milijuna kuna.

Kazao je kako se umjesto očekivanih 120.000 tona pšenice, zbog šteta od suše ovogodišnji urod te kulture u Županiji procjenjuje na oko 90.000 tona.

Skupština je prihvatila izvješće o poslovanju osječke Slobodne zone te zaključila da izvješće o reviziji poslovanja, zbog utvrđenih nepravilnosti i protuzakonitosti u vrijeme bivše Uprave, treba uputiti Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

U raspravi je rečeno kako je revizija utvrdila nepravilnosti poput sklapanja štetnog ugovora s tvrtkom "Benetton", kojim je Zona oštećena za znatan dio prihoda. Ustvrđeno je i da je bilo nenamjenskog trošenja sredstava te posuđivanje novca iz županijskog proračuna privatnim tvrtkama, koji su zajmove vraćali kompenzacijama.

(Hina) ivuč mć

Pročitajte više