Osijek: Županijska skupština prekinula rad zbog nedostatka kvoruma

SKUPŠTINA Osječkobaranjske županije na današnjoj je sjednici imenovala nove članove Poglavarstva i potpredsjednika Skupštine, ali je ubrzo nakon toga prekinula rad zbog nedostatka kvoruma.

Za novu potpredsjednicu Skupštine danas je izabrana Božana Sutarić (SDSS), a umjesto dvaju članova Poglavarstva iz HSLS-a koji su podnijeli ostavke izabrani su Jovan Jelić iz SDSS-a i Ivica Kolunda iz Libre.

Budući da oporbene stranke nisu imenovale zamjenike svojih vijećnika i s obzirom na to da je nakon izbora novih dužnosnika sjednicu zbog obaveza napustio vijećnik LS-a Šandor Jakab, Skupština je ostala bez kvoruma od 26 vijećnika te je stoga sjednica prekinuta.

Prije ove 20. po redu sjednice koja je prekinuta zbog nedostatka kvoruma, održana je 19. sjednica na kojoj je Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo da su vijećnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a podnijeli ostavke na svoje mandate, a da je HSS umjesto vijećnika Stjepana Roba koji je prešao u HDZ i podnio osvavku, kao zamjenu imenovao Ivicu Bogadija. On je danas položio vijećničku prisegu, čime je, po tvrdnjama vladajuće koalicije SDP-a, LS-a i HSS-a, ostvaren potrebni kvorum od 26 vijećnika.

Prema tumačenju Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, podnošenje ostavki natpolovične većine vijećnika ne znači trajan gubitak kvoruma sve dok postoji mogućnost imenovanja njihovih zamjenika, a predstavnici HDZ-a, HSLS-a i HSP-a odbacili su takvo tumačenje tvrdeći da se u njemu uopće ne spominju odredbe Poslovnika Skupštine te su najavili pokretanje odgovarajućih pravnih postupaka pred Upravnim i Ustavnim sudom te saborskim Odborom za zakonodavstvo.

Stajalištu oporbenih stranaka pridružio se i potpredsjednik Hrvatskog sabora i SDP-a Mato Arlović koji je jučer u Belom Manastiru ocijenio kako osječko-baranjska Županijska skupština nakon 26 vijećničkih ostavki više nema kvoruma i može biti raspuštena.

U izjavi novinarima, nakon sjednice, župan Zdravko Bosančić ocijenio je kako takav završetak sjednice, ne znači da će se takvo stanje nastaviti te je izrazio uvjerenost da će član Libre Vilim Herman aktivirati svoj mandat te da će se primjenom zakonskih propisa o zastupljenosti nacionalnih manjina broj vijećnika dodatno povećati za još jednu osobu.

Bosančić je pozvao oporbu da imenuje zamjenike svojih vijećnika i da se vrati u Skupštinu.

Predsjednik županijskog SDP-a i skupštinski vijećnik Željko Malević izjavio je novinarima kako je Skupština utvrdila potrebni kvorum i da se radilo po zakonu, Poslovniku i Statutu. Pozvao je oporbu da se vrati u Skupštinu, ali i napomenuo da Skupština može nastaviti raditi i bez oporbe, čiji odlazak drži "trenutačnom reakcijom vođa oporbe i pogreškom".

Upitan je li se Mato Arlović svojim izjavama nedvojbeno stavio na stranu HDZ-a, Malević je rekao kako ne želi komentirati njegove izjave, ali da postoje mišljenja nadležnih tijela te da se oni koji imaju dvojbi u pravorijek pravnih institucija obrate tim institucijama.

Na novinarski upit je li riječ o napadu na njega iz vrha stranke, Malević je kazao "kako zna politiku stranke u ovom slučaju" te kako "odgovorno tvrdi da je stav SDP-a Hrvatske da se vlast u Županiji održi, sukladno zakonu i propisima, a ne da se raspušta Skupština pod pritiskom oporbe".



Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.