Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu dobitnik prestižne međunarodne nagrade

Foto: Facebook

OSJEČKI Centar za nestalu i zlostavljanu djecu dobitnik je prestižne međunarodne nagrade Zaklade "Care About the Children" švedske kraljice Silvije. Tako je postao prva organizacija iz Hrvatske koja je dobila ovu nagradu, izvijestili iz Centra.

Između više od 130 kandidiranih organizacija u Europi koje se bave zaštitom djece od zlostavljanja i iskorištavanja, Stručni sud Zaklade odabrao je deset za dodjelu prestižne nagrade udrugama, kojima je imperativ zaštita dječjih prava, priopćio je osječki Centar.

Zaklada kraljice Silvije u Švedskoj "Care About the Children" ima za cilj ispunjavanje najosnovnijih potreba djece, na temelju UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Dobili nagradu od 10.000 eura

Iz osječkog Centra ističu da je nagrada uručena 18. listopada, na Europski dan prevencije trgovine ljudima, na švedskom Kraljevskom dvoru, i to istaknutim organizacijama za borbu protiv trgovine djecom i seksualnog zlostavljanja djece putem interneta.

Nagradu je od kraljice Silvije primio voditelj osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, koji je zahvalio što je ovako visoko pozicionirana institucija prepoznala rad osječke ustanove, a nagrada od 10 tisuća eura, dodao je, bit će dodatni poticaj za daljnja ulaganja u preventivne programe.

Ramljak je istaknuo kako odgojno-obrazovne institucije, policija, specijalizirane udruge, tvrtke i državna tijela moraju zajedno raditi da bi učinili internet sigurnijim mjestom.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se djeca osjećala sigurno prijaviti svaki oblik nasilja na internetu, ako ga dožive. Za to je potreban zajednički rad cijelog društva", poručio je Ramljak.

U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek podsjećaju kako je njihov dugogodišnji rad rezultirao pokretanjem nacionalnog Centra za sigurniji internet, kao i telefonskim brojem 116 000 - međunarodnom linijom za nestalu djecu u Republici Hrvatskoj.

Predavanja po školama, edukacije za stručnjake, kampanje za podizanje svijesti, kao i brojne preventivne aktivnosti prepoznate su kao velika vrijednost u borbi za zaštitu djece od zlostavljanja i iskorištavanja na internetu, ističu u osječkom Centru.

Pročitajte više