Osječki sindikat STUC-a odustao od štrajka

OSJEČKA podružnica Samostalnih sindikata zaposlenika Studentskih centara Hrvatske odustala je od za danas najavljena štrajka.

Nakon jučerašnjeg razgovora i potpisivanja Sporazuma s pomoćnikom ministra znanosti i tehnologije dr. Zdenkom Franićem u Zagrebu u nazočnosti ministra dr. Gordana Flege ´odustali smo od najavljena štrajka jer smo zadovoljni ispunjenjem zahtjeva´, kazao je za Hinu Slavko Stiplošek, predsjednik osječke sindikalne podružnice.

Sindikat je tražio opoziv sanacijskog upravitelja Franje Haluseka, te isplatu plaća za svih 147 zaposlenika. Pristali smo na smanjenje plaća zbog sanacijskog postupka, ali, kako je rekao Stiplošek, ´svima linearno 17 posto prema pravilniku iz kolovoza prošle godine´.

Osobno sam kao predsjednik sindikata osječkoga Studentskog centra zadovoljan, kazao je Stiplošek. Dodao je kako će se zahtjev za opozivom sanacijskog upravitelja riješiti uskoro. ´Naime danas nam je ministar Flego poslao faksirani dopis u kojem stoji da je postupak sa sanacijskim upraviteljem u tijeku, a odluku će donijeti Vlada´.

Stiplošek je, obrazložući taj zahtjev, ustvrdio da se sanacijski upravitelj koristi ´novim ustrojem Studentskog centra za obračun sa sindikalnim povjerenicima, kojima je dodijelio otkaze, a većini zaposlenika smanjio plaće i do 50 posto´. Prosječna plaća u osječkom Studentskom centru do kolovoza prošle godine bila je oko 4000 ´a sada je 2600 kuna´, kazao je Stiplošek.

Pročitajte više