Osječki zeleni traže pomoć za spašavanje ergele u Višnjici

OSJEČKI zeleni traže spas za ergelu arapskih konja u Višnjici koji, kako ističu, "gladuju i čekaju put u klaonicu".

U prosvjednom pismu i priopćenju, spas za ergelu s 20 kobila i pet pastuha, među kojima su i oni koji su bili hrvatski ponos na međunarodnoj izložbi u Veroni godine 1996., traže od ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva Petra Čobankovća i lokalnih vlasti Virovitičko-podravske županije.

Osječki zeleni navode da su bivši upravitelji tvrtke "VIAGRO" d.d., poljoprivrednog dobra Višnjice, sela u blizini Slatine, "osim što su upropastili tvrtku, donijeli su i smrtnu presudu ergeli plemenitih arapskih konja".

Višnjička ergela je nacionalno blago i na širem području "predstavlja tradiciju uzgoja" rasplodnih pasmina u regiji. "Zbog novčanih transakcija i lokalnih malverzacija", nekad ugledna i bogata ergela doživjela je propast, a zajedno s imovinom propale tvrtke VIAGRO d.d. i konji su već nekoliko puta bili na licitaciji, poput starog pokućstva i poljoprivrednog alata, stoji u priopćenju.

Dodaje se kako je "izglađivanje, nebriga ovlaštenih na lokalnoj i državnoj razini, te ubijanje višnjičke ergele poslovna i politička sramota".

"Zato pozivamo ministra Čobankovića i čelnike Virovitičko-podravske županije i grada Slatine da hitno i bez birokratskog otezanja osiguraju novac i stručnjake za spas i daljnji život ergele arapskih konja u Višnjici", ističu Osječki zeleni.

O teškoćama vezanim uz ergelu arapskih konja u Višnjici Osječki zeleni obavijestili su i Svjetsku organizaciju uzgajivača arapskih konja sa sjedištem u Velikoj Britanji te ostale europske organizacije za zaštitu životinja.

Pročitajte više