Oslabio dolar

Ilustracija: Profimedia

NA svjetskim deviznim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošlog je tjedna blago pala, nakon tri tjedna rasta, što je posljedica rastućih očekivanja da Fed u lipnju neće podići kamatne stope za novih 0.25 postotnih bodova.

Dolar je zabilježio najveći dnevni pad u zadnjih mjesec dana

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošlog tjedna 0.12 posto, na 104.04 boda. Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 0.2 posto, pa je cijena eura skliznula na 1.0705 dolara. Istodobno, tečaj dolara prema japanskoj valuti spustio se 0.47 posto, na 129.94 jena.

Samo u četvrtak dolarov indeks oslabio je 0.62 posto, što je bio njegov najveći dnevni pad u zadnjih otprilike mjesec dana jer su neki Fedovi dužnosnici signalizirali da će središnja banka zastati sa zaoštravanjem monetarne politike ovog mjeseca.

Naime, guverner podružnice Feda Philadelphije Patrick Harker izjavio je u četvrtak da je vrijeme da se barem na jednom zasjedanju "stisne stop" kako bi se vidjelo kamo sve to ide, referirajući se na iduće zasjedanje Feda od 13 do 14. lipnja.

Dan ranije guverner Feda Philip Jefferson rekao je da bi pauziranje u ciklusu povećanja kamatnih stopa omogućilo odboru da vidi više podataka prije donošenja odluka o opsegu dodatnog jačanja politike.

Sve više Amerikanaca želi pronaći posao

U prilog pauziranju idu i najnoviji podaci s američkog tržišta rada, koji upućuju na moguće meko prizemljenje najvećeg svjetskog gospodarstva. Naime, u svibnju je u SAD-u bilo otvoreno 339 tisuća novih radnih mjesta, znatno više od 190 tisuća koliko se očekivalo te više od travanjske 253 tisuće.

Unatoč tome, stopa nezaposlenosti porasla je s travanjskih 3.4 na 3.7 posto, što ukazuje da sve više Amerikanaca želi pronaći posao, a to je znak ublažavanja uvjeta na tržištu rada, ističu u ministarstvu. Naime, više radne snage smanjuje pritisak na poduzeća da povećaju plaće i pomaže u usporavanju inflacije.

Očekivanja tržišnih sudionika da Fed 14. lipnja neće podići kamatne stope sada su iznad 70 posto, za razliku od tjedna ranije kada su se te šanse procjenjivale na 29 posto. Svibanj je dolarov indeks završio s dobitkom od 2.7 posto, ostvarivši najbolju mjesečnu izvedbu od lanjskog rujna, kada je porastao 3.1 posto.

Pročitajte više

 

Pročitajte više