Oslo će zabraniti automobile u središtu grada

Foto: Oslo/123rf

AUTOMOBILI će do 2019. godine biti zabranjeni u središtu Osla, rekli su lokalni dužnosnici početkom tjedna ističući da je riječ o prvoj "sveobuhvatnoj i trajnoj" zabrani u jednom od glavnih gradova Europe.

Novoizabrano gradsko vijeće koje sačinjavaju laburisti, zeleni i socijaldemokratska ljevica tvrdi da će zabrana prometa u središtu grada koristiti svim građanima, iako se trgovci pribojavaju da će ona naštetiti poslovanju.

> Glavni grad Norveške povlači investicije u fosilna goriva

"Mi želimo centar slobodan od automobila," rekla je Marie Nguyen Berg iz Zelenih novinarima. "Mi ga želimo učinit boljim za pješake i bicikliste. To će biti bolje za trgovine i sve nas".

Prema predstavljenim planovima, vijeće će do 2019. izgraditi najmanje 60 kilometara biciklističkih staza i "masivno povećati" investicije u javni prijevoz.

Autobusi i tramvaji će nastaviti služiti u gradskom centru, a ljudi s tjelesnim poteškoćama će imati poseban prijevoz. Izdavat će se i posebne dozvole za dostavu robe trgovinama.

Glavni grad Norveške ima oko 600,000 stanovnika i gotovo 350,000 automobila čiji vlasnici uglavnom žive izvan gradskog središta, ali unutar gradske zone, piše Reuters.

Pročitajte više