Oslobađajuća presuda Naseru Oriću stvara opasno stanje u BiH, tvrdi ministar sigurnosti

Foto: Screenshot/ YouTube

MINISTAR sigurnosti BiH Dragan Mektić ustvrdio je u ponedjeljak u Sarajevu kako oslobađajuća presuda ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću stvara opasno stanje u toj zemlji istaknuvši kako je isključiva krivnja za to na Tužiteljstvu BiH koje je neozbiljno pripremilo optužnicu i loše vodilo postupak pred državnim sudom.

"Tužiteljstvo BiH nije sposobno dokazati ono što je dokazivo prosječnom čovjeku u BiH", kazao je Mektić na izvanrednoj konfrenciji za novinstvo, sazvanoj nakon što je Sud BiH Oriću i njegovom suborcu Sabahudinu Muhiću izrekao oslobađajuću presudu po optužnici za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici počinjenje 1992. godine.

Odbacuje Dodikove nacionalističke tvrdnje

Mektić je kazao kako odlučno odbacuje nacionalističke tvrdnje što ih je ranije tijekom dana izrekao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ustvrdio kako je oslobađajuća presuda rezultat činnenice da je predsjedatelj sudskog vijeća bio Šaban Maksumić, sudac bošnjačke nacionalnosti.

Mektić je podsjetio da su druga dvojica članova vijeća bili srpske nacionalnosti pa Dodikove objede nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti.

Ocijenio je kako je ključni problem zapravo u tome što u državnom tužiteljstvu "ne rade ništa" i koriste tu instituciju kako bi služili stranačkim interesima.

Meketić tvrdi da je problem je u tužilaštvu BiH

"Nije problem u Sudu BiH, nego isključivo u Tužiteljstvu BiH i njegovom neradu te 'zločestoj' namjeri da se na ovakav način procesuiraju ratni zločini", kazao je Mektić ne birajući riječi.


Njegovo je stajalište kako dosadašnji pristup procesuiranju ratnih zločina u BiH cijelu zemlju "nezaustavljivo vodi u nove sukobe".

Ustvrdio je kako je na djelu samovolja ključnih ljudi u Tužiteljstvu BiH te je pozvao obnašateljicu dužnosti glavne tužiteljice Gordanu Tadić da odmah podnese ostavku.

Iako je procjena kako postoje na tisuće osoba koje su pod sumnjom da su sudjelovale u ratnim zločinima, Tužiteljstvo BiH je, pod vodstvom Gordane Tadić, u 2016. podignulo samo 41 optužnicu, a ove godine 14, podaci su koje je iznio Mektić dodajući kako je žalosno to što se iz Suda BiH žale kako jednostavno nemaju predmeta ratnih zločina na kojima bi radili jer im iz tužiteljstva ništa ne dostavljaju.

"Oni (Tužiteljstvo) se bave perifernim stvarima i glupostima", zaključio je Mektić, član užeg vodstva Srpske demokratske stranke, koja je u oporbi u Republici Srpskoj, ali je dio vladajuće koalicije na državnoj razini.

Pročitajte više