Iz zatvora pušten neonacist povezan s ubojstvom njemačkog političara

Foto: EPA

PRAVOSUDNE vlasti pustile su iz zatvora muškarca optuženog da je pomagao u ubojstvu njemačkog političara Waltera Luebckea poznatog po obrani prava useljenika, a kojega je ubio desničarski ekstremist.

Odluku je donio viši regionalni sud u Frankfurtu, gdje se suoptuženiku, identificiranom kao Markus H., sudi zajedno s osumnjičenim ubojicom Stephanom Ernstom.

Sud je rekao da nije našao čvrste osnove po kojima bi i dalje držao Markusa H. iza rešetaka.

Luebckeu je napadač pucao u glavu dok je stajao na svojem trijemu u lipnju 2019., što je izazvalo ogorčenost širom Njemačke i potaknulo zabrinutost zbog porasta desničarskog ekstremizma.

Priznao je da je pucao

Luebcke je bio čelnik okruga njemačkoga grada Kassela u središnjoj Njemačkoj i član kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Angele Merkel. Smatra se da je bio na meti zbog podrške izbjeglicama.

Markus H. u pritvoru je od uhićenja 26. lipnja 2019. Tužitelji su ga optužili da je utjecao na Ernsta i pomagao mu u ubojstvu.

Ernst je u brojnim izjavama priznao da je pucao u Luebckea i u jednom je trenutku rekao sudu da je Markus H. tada bio prisutan. U drugoj izjavi Ernst je tvrdio da je Markus H. pucao iz pištolja, u onome što je opisano kao nesreća.

Markus H. također je optužen za kršenje zakona o vatrenom oružju, ali vrijeme koje je već proveo u pritvoru vjerojatno bi poništilo bilo kakvu zatvorsku kaznu na temelju te optužbe.

Stephan Ernst je više puta bio osuđivan zbog kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom. Godine 1989. podmetnuo je požar u podrum kuće u kojoj je živjela turska obitelj, a stoji i iza bombaškog napada na prihvatilište za izbjeglice. Luebckea je pratio od jednog skupa ujesen 2015. kada je Luebcke oštro uzvratio protivnicima izbjegličke politike kancelarke Angele Merkel te im poručio da "napuste zemlju", čime je izazvao bijes desničarskih krugova.

Pročitajte više