Oslobođene dvije Talijanke otete u Iraku

DVIJE talijanske humanitarke Simona Pari i Simona Torretta oslobođene su u utorak poslijepodne u Iraku nakon otmice koja je trajala od 7. rujna, javila je talijanska državna televizija RAI, dodajući da su one predane otpravniku poslova talijanskog veleposlanstva u Bagdadu.

Simona Pari i Simona Torretta radile su kao dobrovoljke u nevladinoj organizaciji "Most za...", koja je pomagala iračku djecu i obnovu bagdadske biblioteke.

Nije bilo poznato tko ih je oteo, a od otmice 7. rujna nisu bile prikazane na nekoj arapskoj televiziji i nitko nikada nije objavio neki ultimatum u kojem bi prijetio njihovim ubojstvom.

U posljednje vrijeme objavljivane su vijesti na raznim internetskim stranicama da su ubijene i da se za njihovo oslobađanje tražilo povlačenje talijanskih snaga iz Iraka.

U sastavu međunarodnih snaga u Iraku ima oko 3.000 talijanskih vojnika.

Talijanski premijer Silvio Berlusconi je na konferenciji za novinare u utorak poslijepodne potvrdio da su dvije Simone, otete još 7. rujna u središtu Bagdada, konačno oslobođene i da se vraćaju u Italiju. Istodobno je premijer zahvalio podtajniku Predsjedništva talijanske Vlade Gianniju Letti koji je organizirao pregovore za oslobađanje otetih volonterki.

Simona Torretta i Simona Pari radile su u Uredu nevladine organizacije "Jedan most za..." kada su u njihove prostorije upali teroristi i oteli ih sa još dvoje Iračana koji su radili u istoj organizaciji. Od tada pa do danas nijedna teroristička organizacija nije preuzela odgovornost za njihovu otmicu i isto tako nikada nije objavljen neki zahtjev ili ultimatum za njihovo oslobađanje.

Pretpostavljalo se da su ih oteli mafijaši ili ostaci bivše Sadamove tajne službe te da pregovaraju o njihovoj prodaji nekoj terorističkoj organizaciji. Talijanska vlada od početka je bila angažirana na njihovu oslobađanju i imala je punu potporu oporbenog lijevog centra i talijanske javnosti.

Pročitajte više