osma međunarodna ljetna škola biofizike na crvenom otoku

Osma međunarodna ljetna škola biofizike "Supramolekulske strukture i funkcije" koja će održati od 14. do 26. rujna na Crvenome otoku kraj Rovinja okupit će mlade znanstvenike doktorande i postdoktorande iz više europskih i izvaneuropskih zemalja kojima će predavati ugledni znanstvenici, među kojima i nekoliko nobelovaca.

Svake treće godine - od 1981. tu međunarodnu školu organiziraju Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko biofizičko društvo. Pokrovitelji Škole su Međunarodna unija za čistu i primijenjenu biofiziku (IUPAB), UNESCO te Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Za trajanja Škole, 23. rujna, bit će organizirana i rasprava o doktorskim studijima bioznanosti u Europi, što je, kako ističe voditeljica Škole Greta Pifat-Mrzljak, u skladu s načelima Bolonjske deklaracije o umrežavanju sveučilišnih programa za doktorske studije, što podupire i UNESCO.

Na raspravu su pozvani predstavnici europskih sveučilišta koja se žele povezati u sveučilišnim obrazovnim programima, a sudjelovat će i predstavnici hrvatskih sveučilišta te europskih, među kojima i iz Maribora, Graza, Debrecena, Bukurešta, Regensburga, Leuvena, Leedsa i Vilniusa.

Raspravu će koordinirati Howard Moore, direktor UNESCO-Venecija i Raoul Kneucker, bivši direktor austrijskoga Saveznog ministarstva za znanost, prosvjetu i kulturu.

Osnovna zamisao organizatora je da škole bioznanosti/biofizike budu uključene u kurikulume pojedinih studija na različitim sveučilištima kako bi se, osim umrežavanja sveučilišta, potaknula i mobilnost studenata te istaknula kvaliteta hrvatskih sveučilišnih i znanstvenih potencijala.

Škole biofizike prepoznate su u svijetu po kvaliteti što im je donijelo i pridjev - Unescovih majstorskih predavanja - Master Classes of UNESCO.

Pročitajte više