Osma osoba umrla nakon erupcije vulkana, neke žrtve imaju opekline na 95% tijela

Foto: Epa

POTVRĐENA je smrt još dvije osobe nakon erupcije vulkana na Bijelom otoku, tako da je sada službeno zabilježeno osam smrtnih slučajeva.

Policija je priopćila da su žrtve umrle u bolnici od ozljeda zadobivenih tijekom tragične erupcije na novozelandskom otoku.

Kirurzi su rekli kako je liječenje preživjelih otežano zbog specifičnosti opeklina koje su uzrokovale kemikalije izbačene u erupciji te da 22 pacijenta još uvijek dišu uz pomoć aparata, piše Evening Standard.

Opekotine na 95 posto tijela

Liječnici su danas kazali kako su iz SAD-a naručili oko 100 kvadratnih metara kože za liječenje onih preživjelih koji imaju opekotine na čak 95 posto tijela.

Podsjetimo, u vrijeme erupcije na otoku je bilo 47 turista, a za šest se ubrzo potvrdilo da su poginuli. 30 turista završilo je u bolnici s opeklinama, a neki od njih su još uvijek u životnoj opasnosti.

Iz vulkana na ljude padale stijene od 1000 °C i otrovni oblaci

Kada je vulkan eruptirao, ljudi koji su ostali u njegovoj blizini vjerojatno su iskusili oblake vruće pare, otrovne plinove i rušenje opasnih stijena.

Prema vulkanologinji Jessici Johnson sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj, navala otrovnih plinova bila je toliko jaka da su posjetitelji mogli osjetiti miris kemikalija.

“Iz vulkana, u čijem se krateru nalazi kiselo jezero, vjerojatno su izlazile vruće pare, a zbog erupcije su se rušile stijene“, dodala je Johnson.

Derek Wyman, geolog sa Sveučilišta Sydney, vjeruje kako je vulkan prilikom erupcije izbacio materijal koji je bio na oko 1000 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte više