Osnovan Fond za obnovu Zagreba, na čelu mu je Damir Vanđelić

Foto: Borna Filic/PIXSELL

VLADA je danas dala suglasnost za osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, pogođenih razornim potresom u ožujku, a ministra Darka Horvata ovlastila je za potpisivanje Ugovora o osnivanju Fonda.

Na čelu fonda će biti Damir Vanđelić, predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja.

Ministar Horvat je zahvalio na dobro prihvaćenom izboru imena za koji smatraju da ima sve potrebite menadžerske sposobnosti da krene u organizaciju i konstituiranje institucije, a nakon toga pripremu i provedbu organizirane obnove u Zagrebu i dvije susjedne županije.

Horvat: Vanđelić je pravi izbor

Novinarima je odgovorio da u ovom trenutku ne razmišlja o lokalnim izborima nego o početku obnove i to je trenutno prioritet. "Sam interes i polemika oko toga da netko Vanđelića vidi kao kandidata za budućeg gradonačelnika nama je potvrda da smo dobro izabrali", istaknuo je Horvat.

Dodao je da Vanđelića poznaje desetak godina, od kada ga je predlagao kao člana Nadzornog odbora Ine, kao vrhunskog profesionalca i menadžera, obrazovanog čovjeka koji ima vrhunske komunikacijske i organizacijske sposobnosti te da misli kako je dobar izbor. 

Horvat je u izjavi novinarima prije početka vladine sjednice najavio je kako će Vanđelić ispuniti imovinsku karticu i već u ponedjeljak dostaviti je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa. 

Na upit radi li se o namještenom natječaju (za izbor predsjednika Fonda), Horvat je odgovorio kako su takve konstatacije vrlo opasne za Hrvatsku. "Radimo sukladno postojećim hrvatskim zakonima i Zakon o ustanovama jasno veli da će se nakon formiranja Upravnog vijeća ono raspisati natječaj i imati određena testiranja i bude li kvalitetnijeg kandidata od Vanđelića, bit će odabran onaj tko bude najkvalitetniji", poručio je Horvat. 

"Hrvatska ima zakone koje treba poštivati i siguran sam da ćemo izabrati kvalitetnog privremenog ravnatelja, nakon toga raspisati natječaj i na njemu odabrati i imenovati kvalitetnu osobu koja će se moći nositi s takvim projektom", poručio je.  

Na pitanje o kojem se iznosu radi, Horvat je rekao da je već u projekciji državnog proračuna osigurano 250 milijuna kuna kojima će raspolagati Fond, već danas raspolažu s 200 milijuna dolara zajma Svjetske banke, dakle 1,3 milijarde kuna. "Avans koji je uplaćen je dobar znak da će kroz Fond solidarnosti od 687 milijuna eura završiti na proračunskim stavkama do kraja godine i od tog trenutka imamo 18 mjeseci za efikasno korištenje tih sredstava za obnovu", procijenio je ministar Horvat.

Ugovor je potpisan nakon sjednice vlade

Ugovor između Republike Hrvatske, Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i Ugovor o obavljanju poslova za uspostavu Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije potpisani su nakon sjednice vlade.

Osnivanje Fonda kao jednog od nadležnih tijela za provođenje postupka obnove, određeno je Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije i njime će osnivači odrediti međusobna prava, obveze te udjele u Fondu.

Ugovorom se Fond definira kao ustanova za obavljanje stručnih i drugih poslova pripreme, organiziranja i provedbe obnove zgrada oštećenih potresom i praćenje provedbe programa mjera obnove.

Osnivači Fonda su Republika Hrvatska s osnivačkim udjelom od 70 posto, Grad Zagreb s 20 posto te Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija, svaka po 5 posto, naveo je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Prvim Programom mjera obnove zgrada oštećenih potresom, koji je vlada danas usvojila sukladno Zakonu o obnovi zgrada oštećenih potresom, utvrđen je način obnove i druge mjere i aktivnosti obnove odnosno uklanjanja oštećenih zgrada javne namjene, višestambenih zgrada, poslovnih zgrada, stambeno-poslovnih zgrada i obiteljskih kuća, na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Riječ je o dokumentu od 90-ak stranica, a njime se razrađuju lokacije područja na kojima se provode mjere, analiza zatečenog stanja i nastale štete te procjena mogućih daljnjih štetnih posljedica, operativna organizacijska struktura i nadležna tijela za izvršenje pojedinih mjera.

Horvat: Obveza i dužnost nam je što prije krenuti s obnovom

Razrađuju se i rokovi provedbe mjera, kriteriji za odabir početnih sudionika u obnovi (operativnih koordinatora, projektanata, revidenata i provoditelja tehničko-financijske kontrole pri izradi samih projekata), konzervatorske smjernice za zgrade koje nisu pojedinačno zaštićeno kulturno dobro i one zgrade koje se ne obnavljaju u cijelosti, postupak podnošenja zahtjeva za obnovu i rokovi za podnošenje zahtjeva te drugi potrebni elementi.

"Ovime smo korak bliže organiziranoj obnovi oštećenih zgrada u potresu, što građani čiji su domovi stradali s nestrpljenjem očekuju. Naša je obveza i dužnost da s obnovom započnemo što je prije moguće", rekao je Horvat.

Istaknuo je da je Prvi program donesen tri dana prije nego je Zakonom predviđeno. "Eliminiramo sve loše konotacije da u nečemu u ovom trenutku kasnimo", dodao je.

Europska komisija (EK) je 11. kolovoza donijela Odluku o dodjeli predujma Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU, namijenjenih za financiranje obnove i isplatila ga u iznosu 88,9 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Taj je novac isplaćen i prije donošenja Odluke o dobivanju pomoći iz Fonda solidarnosti, a prijedlog je EK da se Hrvatskoj dodijeli ukupno 683,7 milijuna eura iz Fonda, naveo je Horvat koji će biti i predsjednik Međuresorne radne skupine za praćenje provedbe bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije namijenjenih za financiranje obnove.

Članovi Međuresorne radne skupine su i ministar nadležan za zdravstvo, ministar nadležan za znanost i obrazovanje, ministar nadležan za regionalni razvoj i fondove Europske unije, ministar nadležan za kulturu, ministar nadležan za gospodarstvo i održivi razvoj, ministar nadležan za financije, ministar nadležan za pravosuđe i upravu, ministar nadležan za unutarnje poslove, ministar nadležan za obranu, predstavnik Ureda predsjednika vlade RH, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije, gradonačelnik Grada Zagreba, župan Krapinsko-zagorske županije te župan Zagrebačke županije.

"Vjerujem da ćemo nakon današnjih odluka i potpisivanja Ugovora o osnivanju Fonda krenuti u konkretne aktivnosti kad je riječ o obnovi Zagreba i dijelova dvije županije i dobro je da je to na vrijeme", ocijenio je premijer Andrej Plenković. 

 

Pročitajte više