Osnovan novi Savjet za sport djece i mladih

Foto: Borna jaksic/PIXSELL

Savjet za sport djece i mladih, koji je imenovala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, temeljem provedenog javnog poziva održao je u Ministarstvu turizma i sporta prvu sjednicu, priopćeno je iz ministarstva.

Savjet ima zadaću predlagati mjere i aktivnosti koje će unaprijediti stanje tjelesne i sportske pismenosti djece i mladih u RH, povećati broj djece uključene u sport i sportsku rekreaciju u RH, zadržati djecu i mlade u sustavu sporta i sportske rekreacije, stvoriti navike za aktivni životni stil i cjeloživotno bavljenje sportom i sportskom rekreacijom te ostvariti pretpostavke za prepoznavanje i sportski razvoj talentirane djece za vrhunski sport.

"Preduvjet za zdravu naciju i kvalitetniji život"

Predsjednica Savjeta je Valentina Bifflin, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza, dok su članovi dr. sc. Slaven Krtalić, Petar Krpan, dr. sc. Igor Jukić, Hrvoje Balen, Jakov Previšić i Ana Čerenšek, dodaje Ministarstvo turizma i sporta u svom priopćenju.

"Ovaj Savjet osnovan je kako bismo dali dodatnu važnost sportu djece i mladih jer ulaganjem u njegov razvoj stvaramo preduvjete za zdravu naciju i kvalitetniji život. Znamo da Hrvatska ima loše pokazatelje kada je u pitanju bavljenje tjelesnom aktivnosti naših građana i pretilost te je iznimno važno od najmlađe dobi usađivati zdrave navike jer time svako dijete dobiva temelje za bavljenje tjelesnom aktivnosti tijekom cijelog svog života i usvajanje svih dobrobiti koje sport pruža.

Osim zdravstvenih dobrobiti, sport potiče i razvoj niz drugih socijalnih vještina, kao i učenje pozitivnih vrijednosti - tolerancije, fair-playa, prihvaćanje različitosti… Vjerujem kako će ovaj Savjet, koji je sastavljen od niza stručnjaka u ovom području, predložiti konkretne mjere i aktivnosti kojima ćemo dodatno unaprijediti sustav u ovom području", rekla je ministrica Nikolina Brnjac.

Predstavljen projekt promocije sporta i sportskih aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza

Na prvoj sjednici Savjeta predstavljen je i projekt promocije sporta i sportskih aktivnosti Hrvatskog školskog sportskog saveza, putem kojeg Ministarstvo turizma i sporta financira bavljenje sportskim aktivnostima djece školske dobi.

Prema podacima Hrvatskog školskog sportskog saveza trenutačno je oko 250.000 djece uključeno u sportske aktivnosti putem njihovih programa te programa županijskih školskih sportskih društava.

Također, prema dostupnim podacima provedenih istraživanja Eurobarometra, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, oko 40 posto hrvatskih građana se ne bavi nikakvom tjelesnom aktivnošću, a pretilo je 35 posto djece te 65 posto odraslih građana Republike Hrvatske.

"Vlada Republike Hrvatske nizom aktivnosti u posljednjih sedam godina dokazala je koliku pažnju posvećuje sportu. Od 2016. godine do danas četverostruko su povećana ulaganja u sport, čime će ona u 2024. godini iznositi više od 110 milijuna eura, stvoren je strateški okvir, a prošle godine na snagu je stupio i novi Zakon o sportu, kojim je, između niza aktivnosti, propisano i osnivanje ovog Savjeta. Vjerujem kako ćemo njihovim angažmanom i u ovom području napraviti još jedan dodatni iskorak", zaključila je Brnjac.

Pročitajte više