Ostavka u mostarskoj elektroprivredi

GENERALNI direktor Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Matan Zarić podnio je danas ostavku.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Paddy Ashdown izjavio je u četvrtak novinarima u Sarajevu kako je tijekom dana primio Zarićevu obavijest o ostavci te da ju je odlučio prihvatiti iako bi sada već bivši direktor zaslužio smjenu zbog propusta u svom radu.

Provjera poslovanja Elektroprivrede HZ HB utvrdila je kako je to poduzeće samo u 2001. godini izgubilo 50 milijuna konvertibilnih maraka (oko 25 milijuna eura) dok je ukupni iznos nenaplaćenih potraživanja do danas dostigao iznos od oko 170 milijuna maraka.

Ashdown je nazvao ´sramnim´ način na koji je poslovalo ovo poduzeće podsjetivši kako izvješće neovisnih revizora jasno pokazuje da je mostarska Elektroprivreda pratkično djelovala kao neka vrsta riznice Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

´Plaćajući struju građani s područja Hercegovine zapravo su plaćali privilegije osoba povezanih s HDZ-om BiH´, kazao je Ashdown istaknuvši kako je došlo vrijeme da ta stranka sada izmiri svoje obveze a prije svega da plati račune za struju što nikada do sada nije činila.

´Oni imaju izbor: ili će platiti struju koju su potrošili ili će pak platiti izbornu cijenu´, kazao je visoki predstavnik za BiH.

Izvješće neovisnih revizora na nekoliko mjesta spominje tvrtke za koje se drži kako su služile za pranje novca za potrebe HDZ-a BiH a među političarima koji su na čudan način izravno primali novac od Elektroprivrede izravno je spomenut sadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Revizija je utvrdila kako mu je ovo poduzeće mjesečno plaćalo po 1.500 maraka za konzultantske usluge a da istodobno nema dokaza da je on ikada obavio neki konkretan posao za Elektroprivredu.

Navodi se također kako je iz fondova ovog poduzeća plaćana obrana osumnjičenih za ratne zločine te da je za to utrošeno oko 450 tisuća maraka. Postoje još bizarniji primjeri donacija stanovitom teniskom klubu iz Hercegovine za koji se ispostavilo kako nikada nije plaćao utrošenu električnu energiju.

Ashdown je izjavio kako od pravosudnih vlasti u BiH očekuje poduzimanje mjera kojima će se utvrditi kaznena odgovornost za poslovanje Elektroprivrede HZ HB kao i za sve otkrivene korupcijske skandale vezane uz sumnjive poslovne aranžmane.

Vladama BiH te dva entiteta iz Ureda visokog predstavnika već danas će biti upućeni amandmani na postojeće zakone kako bi se striktno ograničila i stavila pod puni nadzor mogućnost dodjele donacija. Istodobno će se provesti temeljita provjera tzv. fantomskih tvrtki koje zapravo služe za pranje novca.

Sljedećeg tjedna OHR će objaviti i rezultate poslovanja ´Elektroprivrede BiH´ sa sjedištem u Sarajevu za koju se također pretpostavlja da je financirala vladajuće strukture, prije svega Stranku demokratske akcije (SDA).

Pročitajte više