Beba ostavljena u kući u Zagrebu je dobro. Još je na Rebru

Na fotografiji nije beba iz članka. Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

POLICIJA je u petak zaprimila prijavu o ostavljenoj bebi na području Zagreba, a za Index su danas rekli da je beba i dalje u KBC-u Zagreb, ali da ne smiju otkrivati detalje kao ni informacije jesu li pronašli bebine roditelje. Naveli su kako će vjerojatno završiti u domu za nezbrinutu djecu. Indexu je isto potvrdio i prof. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor u KBC-u Zagreb.

>>Zagrebačka obitelj u kući pronašla nečiju bebu

Prof. Novak: Beba nam je došla pothlađena, sad je dobro

"Beba je dobro, došla je pothlađena k nama, no sad je dobrog zdravstvenog stanja i van životne je opasnosti. Mogla bi već biti puštena, no ostat će još u bolnici dok se ne srede papiri za Nazorovu", rekao nam je prof. Novak, navodeći kako dalje provode preglede kako bi se i ustanovilo koliko je beba točno stara, jer nije riječ o tek novorođenoj bebi.

Kontaktirali smo i Jasnu Kelavu, ravnateljicu Nazorove, odnosno Doma za djecu Zagreb, koja je za Index kazala kako još uvijek nisu dobili nikakve informacije od Centra za socijalnu skrb Zagreb.

"Čekamo da nam Centar za socijalnu skrb (CZSS) pošalje zahtjev za pružanjem skrbi. Još uvijek nismo dobili ništa od njih. No najbolja solucija za bebu, koja je boravila nekoliko dana u bolnici, za koju je ustanovljeno da je dobro, je da se zbrine u udomiteljsku obitelj ako postoji neka kvalitetna obitelj koja bi ju mogla primiti. No, isto tako znamo da su bar na području Zagreba kapaciteti udomiteljskih obitelji vrlo skromni. U slučaju da se ne riješi udomiteljstvo za ovu bebu, onda vjerujem da će za nju tražiti smještaj u domu za djecu. Budući da se radi o bebi, na području Zagreba od svih domova samo mi u Nazorovoj i Caritasov dom Kuća ljubavi primaju djecu tog uzrasta, odnosno bebe", ispričala je za Index Jasna Kelava.

Ravnateljica doma u Nazorovoj: Za bebu bi bilo najbolje da se smjesti u udomiteljsku obitelj

Navela je kako je inače zaista rijetka pojava da se za dijete ne zna tko su mu roditelji.

"Što se tiče Dječjeg doma Zagreb, mi zaista rijetko kad imamo zbrinjavanje nahočadi, odnosno djece za koju su nepoznati roditelji. U zadnjih 20-ak godina smo imali svega desetak nahočadi", kazala nam je ravnateljica Nazorove.

Objasnila je kako je za smještaj djece i beba bez da se zna tko su im roditelji nadležan Centar za socijalnu skrb.

"Centar je taj koji inicira smještaj i oni dalje odlučuju o djetetu, što će biti s njim nakon doma, hoće li dijete dati na udomiteljstvo ili posvojenje. Pretpostavljam da će policija i CZSS tražiti tko su bebini roditelji pa će se sukladno tome provoditi postupci", rekla nam je na kraju Kelava te izrazila nadu da će se bebi ipak pronaći kvalitetna udomiteljska obitelj jer bi to za nju bilo najbolje.

Index je poslao upit i Centru za socijalnu skrb Zagreb, koji je nadležan za slučaj jer se radi o bebi nađenoj na području Zagreba.

Pitali smo ih što će biti dalje s bebom i jesu li uspjeli pronaći roditelje.

"Prema informacijama dostupnim ovom Centru, pronađeno novorođenče nalazi se u bolnici. Nije nam poznat identitet djeteta ni roditelja, kao niti razlozi njegova ostavljanja. U tijeku je kriminalističko istraživanje i nakon dobivanja potrebnih podataka, kao i utvrđivanja sveukupnih okolnosti na strani djeteta, centar za socijalnu skrb će poduzeti odgovarajuće mjere i radnje za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, a sukladno pozitivnim zakonskim propisima", stoji u odgovoru Centra za socijalnu skrb Zagreb.

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više