Osteoartritis može biti rana naznaka bolesti srca

BOLNI osteoartritis u zglobovima prstiju mogao bi bili rana naznaka opasnosti od bolesti srca kod muškaraca i skraćenog životnog vijeka kod žena, objavili su finski znanstvenici.

Dr. Mikko Haara, sa sveučilišta Kuopio u Finskoj proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 7.000 osoba. Rezultati istraživanja, objavio je dr. Haara, pokazuju da muškarci koji imaju osteoartritis u zglobovima prstiju imaju 40 posto više izgleda da preminu od bolesti srca.

´Osteoartritis u zglobovima prstiju u velikoj mjeri predviđa karidovaskularnu smrt kod muškaraca. Takva podudarnost do sada nije bila primijećena´, tvrdi Haara.

Haara i skupina znanstvenika također su otkrili da kod žena kod kojih je osteoartritis napao najmanje dva zgloba na istom prstu obje ruke postoji 23 posto veća opasnost od prerane smrti.

Četiri od 10 ispitanika istraživanja imala su osteoartritis u najmanje dva zgloba istog prsta na obje ruke.

Životna dob i pretilost rizični su faktori za osteoartritis, degenerativnu bolest koja dovodi do puknuća hrskavice u zglobovima. Osteoartritis jedan je od najčešćih oblika artritisa. Pretilost udvostručuje opasnost od razvoja bolesti.

Liječenje osteoartritisa uključuje vježbe za poboljšanje pokretljivosti zglobova, lijekove protiv bolova te operaciju za uklanjanje kronične boli.

Pročitajte više