Osude Rantisisijevog ubojstva

NAKON što je u subotu Izrael u zračnom napadu ubio šefa Hamasa Abdelaziza al-Rantissija osude stižu iz cijelog svijeta.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je u subotu osudio ubojstvo Abdelaziza al-Rantissija koje je izvela izraelska vojska na palestinskim okupiranim područjima, ocijenivši da se radi o "ilegalnoj, neopravdanoj i kontra-produktivnoj" akciji.

Britanski premijer Tony Blair je već osudio taj tip ubojstava, naglasivši da Izrael ima pravo osigurati svoju obranu, ali da taj tip akcija predstavlja "nazadovanje" za mir na Bliskom Istoku."

Palestinski čelnik Jaser Arafat je u subotu u službenom priopćenju "oštro osudio" izraelsko ubojstvo šefa Hamasa.

Palestinski premijer Ahmed Korei je u priopćenju objavljenom u subotu Ramallahu istaknuo da je Rantisisijevo ubojstvo "izravni rezultat poticanja i svrstavanja Sjedinjenih Država na stranu Izraela".

To ubojstvo je osudila i Italija naglasivši da se poput cijele EU, protivi ciljanim ubojstvima."Italija je, poput cijele Europske unije, uvijek osuđivala ciljana ubojstva koja pothranjuju spiralu mržnje i nasilja", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u ime talijanske vlade.

Iranski zamjenik predsjednika Mohamad Ali Abtahi je Rantissijevo ubojstvo nazvao "velikim zločinom" koji će samo potaknuti otpor na Bliskom Istoku. On je optužio Sjedinjene Države da vođenjem "pogrešne" politike u regiji potiču na nasilje.

Vrhovni šef Muslimanske braće Egipta Moahmed Mehdi Akef je u subotu pozvao arapske zemlje na "bojkot" Izraela i Sjedinjenih Država.

Šef glavne oporbene organizacije u Egiptu, koja je službeno zabranjena, ali tolerirana, pozvao je arapske i muslimanske zemlje da obustave odnose s cionističkim i američkim entitetima i na podršku palestinskom otpor novcem, ljudima i oružjem.

Jordanska vlada je održala u subotu navečer izvanredni sastanak nakon Rantissijevog ubojstva koje je nazvala "odvratnim zločinom", rekla je glasnogovornica vlade Asma Khodr.

Ona je izjavila da jordanska vlada u tom zločinu vidi gubitak nade za mir u regiji.

Visoki dužnosnik Islamskog Džihada je izjavio u subotu da ubojstvo šefa Hamasa "plod" susreta izraelskog premijera Ariela Sharona i američkog predsjednika Georgea W. Busha u srijedu u Bijeloj Kući.

"Taj kukavički napad je plod susreta Sharona i Busha koji mu je dao zeleno svjetlo da čini što želi", rekao je Mohamad al-Hindi.

Pročitajte više