Osuđen bivši igrač Hajduka i Dinama, Sinjaninu čašom izrezao lice. Pogledajte kaznu

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Mirko Hrgović iz Sinja, 44-godišnji bivši nogometni reprezentativac BiH i nekadašnja zvijezda Hajduka (kasnije je igrao i za Dinamo), pravomoćno je odlukom Županijskog suda u Slavonskom Brodu osuđen na uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine i to zbog pokušaja nanošenja teške tjelesne ozljede sugrađaninu Anti Poljaku, javlja Slobodna Dalmacija

Ova je presuda stigla godinu dana nakon one prvostupanjske splitskog Općinskog suda. Hrgović se žalio tražeći da ga se oslobodi odgovornosti ili da se slučaj vrati na ponovno odlučivanje. Tvrdio je da nije utvrđeno da je uopće on udario Poljaka, da nije dokazano da je intenzitet udarca bio snažan te da nije dokazana izravna namjera da žrtvi nanese tešku ozljedu.

No viši je sud odbio njegovu žalbu i potvrdio u cijelosti ono što je splitski Općinski sud utvrdio, a to je krivnja nekadašnjeg nogometaša koji je 2. kolovoza 2014. godine oko 19 sati u Sinju, pred ugostiteljskim objektom "Potkova", udario Antu Poljaka u glavu oštricom razbijene staklene čaše toliko snažno da mu je nanio reznu ranu na lijevoj strani lica dužine od šest do 10 centimetara, a samo pukom srećom nije došlo do težih posljedica.

Sudski vještak otklonio dvojbe

Tijekom suđenja sudski vještak patolog dr. Antonio Alujević, koji je, odgovarajući na pitanje je li taj stakleni predmet bio otprije razbijen ili je prsnuo na licu oštećenika u trenutku udarca, rekao da, ako se radilo o staklenoj boci koja nije bila prije razbijena, onda ne bi nastala rezna rana jer se boca ponaša kao tupo, tvrdo sredstvo kad nije razbijena. Čaša se, pak, može rasprsnuti pri trenutku udarca u lice, ali tada od fragmenata stakla ostanu komadići i nastaju sasvim drukčije ozljede.

Zato je, piše Slobodna, zaključio da je ozljeda nastala od ranije razbijenog predmeta koji ima šiljasti dio, odnosno oštricu. 

"Okrivljenik je kritične zgode udario oštećenog u glavu oštricom razbijene staklene čaše, a koje ponašanje manifestira izravnu volju i htijenje da se napadnuta osoba teško tjelesno ozlijedi. Puknuta čaša u svakom slučaju predstavlja izuzetno opasno i pogibeljno sredstvo kojim se atakira prema vitalnom dijelu tijela (glava) uslijed čega je neprihvatljiv navod obrane da okrivljeni nije htio teško tjelesno ozlijediti. Namjeru o teškom tjelesnom ozljeđivanju oštećenog potvrđuje i što s fizičkim napadom na oštećenog nije prestao ni nakon što mu je zadao udarac u kojem je nastala ozljeda", napisala je, uz ostalo u svojoj presudi koja je i pravomoćno potvrđena, splitska sutkinja Mila Kragić.

Pročitajte više