Vinar Plenković osuđen zbog bespravne gradnje lukobrana: Želim napraviti marinu!

POZNATI hvarski vinar Zlatan Plenković osuđen je nepravomoćno na splitskom Općinskom sudu na osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine zbog bespravne gradnje lukobrana u Svetoj Nedjelji.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo je Plenkovića da je početkom godine nagradio lukobran od 31 metra te betonirao pojas uz more bez odgovarajućih dozvola, premda je znao da se radi o zaštićenom obalnom području.

"Gradim, pa neka me zatvore"

Čuli smo se s Plenkovićem, koji je zamolio za razumijevanje. Nije htio komentirati presudu, jer mu, kaže, treba još mjesec dana da dobije sve dozvole. Lukobran zbog kojeg je osuđen još uvijek stoji, a Plenković misli graditi i dalje - cijelu marinu!

Lukobran je bio nužnost, kaže nam Plenković, jer je svake godine trpio veliku štetu u svom restoranu, sagrađenom na samoj obali.

"Svake godine bi bilo po 100 tisuća kuna štete. Lukobran sam morao napraviti jer je u pitanje bilo dovedeno sve što sam radio posljednjih osam godina i u što sam uložio milijun i pol eura. Svjesno sam odlučio ići u projekt, premda sam znao da nekih sankcija mora biti. Rekao sam sebi: "Idem pa neka me zatvore", izjavio je Plenković za Index.

Sedam godina za dozvolu

Dozvole čeka, tvrdi, već sedam godina. "Prvo nisam mogao dobiti dozvolu jer sam morao raditi studiju utjecaja na okoliš. Pa su me onda iz Grada preselili pod nadležnost Županije. Odužilo se to, a ja vremena više nisam imao. Morao sam nešto brzo poduzeti. Sad sam sve riješio, stvoreni su svi preduvjeti i očekujem da ću građevinsku dozvolu dobiti za mjesec dana", kazao nam je Plenković.

Sud i Državno odvjetništvo ažurni, a što je sa građevinskom inspekcijom?

Valja ovdje svakako pohvaliti ažurnost državnih tijela zaduženih za kazneno postupanje. Državno odvjetništvo optužni prijedlog diglo je u svibnju, a sud je postupak dovršio u više nego primjerenom roku osuđujućom presudom.

Nejasno je, međutim, što radi građevinska inspekcija, koja je trebala donijeti rješenje o uklanjanju nezakonito dignutog objekta te brinuti o provedbi svoje odluke. Posljednjih godina izdali su čitav niz takvih rješenja, koja međutim nikada nisu provedena u praksi.

Pročitajte više