Osuđena fra Šimina bankarica. Blokirali joj račun, ona ipak dobila 40.000 eura kamata

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na uvjetne kazne od godinu dana zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nepravomoćno su osuđeni bivši direktor Partner banke u Splitu Tomislav Božić i Jasmina Bilonić, poznata kao bankarica fra Šime Nimca.  

Sud je utvrdio kako je Božić omogućio Bilonić isplatu kamata i sklapanje novih ugovora o štednji, unatoč tome što je depozit od 2.5 milijuna kuna bio blokiran sudskim rješenjem zbog afere s prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, piše Dalmatinski portal.

Božić je u više navrata izdao naloge za kratkotrajne deblokade računa i tako omogućio da se Bilonić u nepune tri godine isplati više od 300 tisuća kuna (40.000 eura). Navedeni iznos mora biti uplaćen u državni proračun u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. 

Fra Šime i bankarica priznali krivnju

Podsjetimo, fra Šime Nimac i Bilonić su u svibnju 2022. nepravomoćno osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu od godine dana. Nimac je proglašen krivim za zlouporabu položaja i ovlasti tijekom prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, a bankarica Jasmina Bilonić zbog poticanja na to nedjelo.

Fratar i bankarica su u tom slučaju oštetili Splitsko-makarsku nadbiskupiju za 9.8 milijuna kuna, koliko je Nimac prebacio na svoj račun nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi i to na nagovor Jasmine Bilonić. Na uvjetne kazne su osuđeni na temelju priznanja krivnje, ali Državno odvjetništvo je naknadno ipak podnijelo žalbu na presudu i čeka se odluka Visokog kaznenog suda. 

Pročitajte više