Osuđenom za zločin u Paulinom Dvoru veća kazna, oslobođenom novo suđenje

Nikoli Ivankoviću, osuđenom za ratni zločin u Paulin Dvoru kod Osijeka 1991., Vrhovni je sud produljio zatvorsku kaznu s 12 na 15 godina, dok je oslobađajuću presudu Enesu Viteškiću ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje, doznaje se danas od izvora bliskog jednoj od stranaka u postupku koji je želio ostati neimenovan.

Županijskom sudu u Osijeku odluka Vrhovnog suda je proslijeđena 31. svibnja, potvrđeno je Hini na Vrhovnom sudu na kojemu nisu željeli otkriti pojedinosti iz odluke. Na osječkom sudu danas se nije mogla dobiti nikakva informacija vezana uz ovaj slučaj.

Viteškićev odvjetnik Davor Krtić izjavio je da odluku Vrhovnog suda ne može komentirati jer ju još nije dobio, no očekuju da će se to dogoditi u ponedjeljak.

Domagoj Rešetar, odvjetnik Nikole Ivankovića izjavio je da je iznenađen odlukom Vrhovnog suda s kojom još nije upoznat. "Jučer sam bio kod svog branjenika koji također ne zna ništa o tome, pa ću tek nakon što dobijemo odluke javno izreći svoj stav i najaviti daljnje postupke", kazao je Rešetar.

Nepravomoćnu presudu koju je Vrhovni sud dijelom preinačio, a dijelom ukinuo Župasnijski sud u Osijeku donio je u travnju prošle godine. Optužnica je Ivankovića i Viteškića teretila da su 11. prosinca 1991., kao pripadnici pričuvne 130. brigade Hrvatske vojske, izvan dužnosti, skupa s više zasad nepoznatih osoba otišli u Paulin Dvor i iz osvete ubili 19 srpskih civila.

(Hina) xvsik/xso yso

Pročitajte više