U akciji Dorina 26 ljudi obuhvaćeno istragom, većina jučer ispitana

Foto: Srećko Niketić/Pixsell

SKUPINA osumnjičenih za pogodovanja i zlouporabe u području prostornog planiranja, bespravne gradnje i legalizacije na području južne Istre, među kojima su, kako se neslužbeno doznaje, prvoosumnjičena Dora Komparić i drugoosumnjičeni Damir Janko, jučer su ispitani u riječkom Odsjeku USKOK-a.

Dora Komparić je bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje i gradnju, a Damir Janko bivši pročelnik za urbanizam Grada Vodnjana.

Akcijom Dorina koju su USKOK i policija u utorak proveli na više lokacija diljem Puljštine obuhvaćeno je 26 osoba, od kojih je petnaestero uhićeno, a tereti ih se za pogodovanja i zloporabe u području prostornog planiranja i bespravne gradnje.

Tko je sve obuhvaćen istragom?

Među više osoba koje su u utorak ispitane u USKOK-u su, kako su potvrdili njihovi odvjetnici, bivši čelnik Ureda državne uprave u Istarskoj županiji Mladen Kancelar, bivši pročelnik za prostorno planiranje Istarske županije Sead Ibrahimović, geodet Krešimir Stojkovski, arhitekt Danijel Štokovac te više vlasnika nekretnina, među kojima, navodno, ima hrvatskih, slovenskih i srpskih državljana.

Novinarima okupljenima ispred riječkog USKOK-a u utorak nije službeno potvrđeno koliko je osoba tijekom dana ispitano, hoće li ispitivanje biti nastavljeno sutra, kao ni hoće li za nekog od njih biti zatražen istražni zatvor pa se očekuje da će to biti poznato u srijedu.

Vlasnici nekretnina pušteni kućama

Da su osobe koje zastupaju ispitane i puštene kućama, potvrdilo je tek nekoliko odvjetnika, većinom branitelja vlasnika nekretnina.

USKOK je u utorak popodne potvrdio da se u Istarskoj županiji provode uhićenja i pretrage koje se odnose na više osoba osumnjičenih za povredu službene dužnosti.

Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s istarskom policijom na području Istarske županije i odnose se na više osoba za koje se sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će, najavili su, donijeti odluku o daljnjim potezima u tom predmetu.

Istarska policija izvijestila je da kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti provode djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji s USKOK-om.

Akcija je počela jučer rano ujutro pretresima stanova, kuća, vozila i poslovnih prostora.

Istragom je obuhvaćeno više osoba s područja Vodnjanštine i Pule. Na prvoj su razini zaposlenici Grada Vodnjana koji su vodili postupke legalizacije, na drugoj poduzetnici, odnosno građevinari, geodeti i arhitekti kao posrednici, te na trećoj vlasnici nekretnina.

Navodne zloporabe službenog položaja i ovlasti ili poticanja dogodile su se između 2014. i 2019. godine.

Pročitajte više

 

Pročitajte više