Otac žene koju Rusija sumnjiči za ubojstvo Dugine: Javila mi se i rekla gdje je

Screenshot: YouTube

NATALIJA VOVK, koju Rusija sumnjiči za ubojstvo Darje Dugine, otišla je u Europu kao izbjeglica, ali se ubrzo vratila, rekao je njezin otac za ruske RIA Novosti.

"Dijalog je bio: 'Kako si?' Ona kaže: 'Sve je u redu, sve je u redu.' Kontaktirala me putem interneta, Skypea ili nečeg drugog. Rekla je da je u Litvi", dodao je njezin otac. Napomenuo je da ne zna kako je njegova kći dospjela u Rusiju.

Potvrdio je da je ona služila u Oružanim snagama Ukrajine, ali ne u bataljunu Azov. Prema njegovim riječima, povukla se iz vojske iz zdravstvenih razloga. 

Portali pod kontrolom Kremlja tvrde da je ukrajinska državljanka, koju FSB optužuje za ubojstvo Dugine, bila pripadnica Azova, postrojbe ukrajinske vojske koju je Rusija proglasila terorističkom skupinom.

Ruski mediji "pokušavaju opravdati među svojim građanima odluku o proglašenju postrojbe Nacionalne garde Ukrajine terorističkom organizacijom, pokazujući Rusima 'zločine koje je počinio Azov' na teritoriju Ruske Federacije", objavila je ukrajinska nacionalna garda na svojoj Facebook stranici. Dodali su i da žena nije bila pripadnica Azova.

FSB: Pratila ju je dugo, unajmila stan do nje

FSB optužuje ukrajinske specijalne službe da su izvršile ubojstvo Darje Dugine, kćeri Aleksandra Dugina. Ruski istražitelji tvrde da je Duginino ubojstvo počinila ukrajinska državljanka, za koju su rekli da je otputovala u Estoniju nakon ubojstva.

"Ubojstvo su pripremile ukrajinske snage, a počiniteljica je njihova državljanka Natalija Vovk, koja je u Rusiju ušla s Duginom 23. srpnja ove godine. Unajmila je stan u zgradi u kojoj je Dugina živjela te ju je nadzirala", objavili su iz FSB-a.

Objavili su i snimku za koju tvrde da prikazuje Nataliju Vovk kako prelazi rusku granicu, ulazi u zgradu u kojoj je živjela Darja Dugina te odlazi u Estoniju.

"Na dan atentata Vovk i njezina 12-godišnja kći prisustvovale su književnom i glazbenom festivalu na kojem je Dugina bila počasna gošća. Nakon što je postavila bombu pod Toyotu Land Cruiser Prado koju je vozila Dugina, Vovk i njezina kći napustile su Rusiju preko regije Pskov i ušle u Estoniju", tvrdi FSB.

Podsjetimo, Darja Dugina, kći Aleksandra Dugina, ubijena je nakon što je eksplozivna naprava raznijela njeno vozilo Toyotu Land Cruiser. Rusko ministarstvo vanjskih poslova nagađa da iza napada stoji Ukrajina. Naime, vjeruje se kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu. 

Pročitajte više