Otkriće norveške televizije: Štetna umjetna trava ilegalno završila u Hrvatskoj

Photo: TV 2 Norway

EKOLOŠKI štetna umjetna trava ilegalno se otprema iz Norveške. Dalje se prodaje na Balkanu. Do ovog skandaloznog otkrića došla je norveška televizija TV2.

Proizvođač umjetne trave Central prisutan je na norveškom tržištu travnjaka već 15 godina i jedan je od vodećih igrača u Europi. A norveška televizija pronašla je slomljenu umjetnu travu sa stadiona norveškog nogometnog kluba Bodø/Glimt na sportskom terenu u Hrvatskoj.

Prvo je istragom pronašla kamione koji su prevozili na stotine tona ekološki opasnog otpada: slomljenu umjetnu travu i gumene granule iz odsječenih automobilskih guma.

To su bili ostaci terena u dvorani Nordlandshallen, gdje Bodø/Glimt trenira preko zime. Igrači su dugo igrali na travnatoj prostirci punoj rupa, na kojoj se trava počela odvajati od zemlje. 

"Nisi mogao igrati nogomet, travnjak se smatrao smećem"

"Nisi mogao igrati nogomet. S vremenom je postalo štetno za igrače. Travnjak se smatrao smećem", ispričao je za TV2 Lars Bang, sportski direktor općine Bodø.

Na slici: Sportski direktor općine Bodø, Lars Bang

Općina je 2017. odlučila da se šestogodišnja umjetna trava mora zamijeniti i baciti. Raspisan je natječaj, a dobio ga je jedan od vodećih dobavljača umjetnih travnjaka u Norveškoj ProTurf.  Plaćeno im je 4,9 milijuna NOK da uklone stazu i zamijene je novom, a bili su najjeftiniji od svih pružatelja usluga.

Uklanjanje i postavljanje novih umjetnih travnjaka postao je veliki biznis, piše TV2. U isto vrijeme, uklanjanje stare umjetne trave postalo je veliki ekološki problem.

Samo u Norveškoj godišnje se zamjenjuje oko 80 travnjaka, a svaki može sadržavati jednako plastike kao i 1,4 milijuna plastičnih vrećica. 

Gradsko vijeće općine Bodø je radi zaštite okoliša donijelo odluku da se stara umjetna trava mora dostaviti na prethodno odobreno odlagalište otpada. Prema ugovoru, trava je trebala završiti u Estoniji. No nikad nije tamo završila.

Osam šlepera krenulo je iz Bodøa 10. srpnja 2017. Jedna skupina od šest šlepera prevozila je gumene granule i pokrov za suzbijanje udara, a druga je prevozila valjke same umjetne trave. Svi su imali estonske registarske oznake. 

Estonska tvrtka Advanced Sports Installations Europe (ASIE), prisutna na norveškom tržištu već 15 godina, odradila je ovaj posao za norveški ProTurf. 

Prevozili otpad, a prijavili robu za prodaju

Vozači kamiona pokazali su uredne carinske papire na graničnim prijelazima. No onda se dogodilo nešto čudno. Naime, njihov teret je otprije definiran kao otpad, a izvori iz norveških nogometnih krugova potvrdili su za TV2 da je dotična trava beskorisna. 

Međutim, ASIE nije prijavio da prevozi otpad, već tržišnu robu u vrijednosti od 24 tisuće norveških kruna, odnosno oko 18 tisuća kuna. Kriteriji prema kojima otpad može postati nešto drugo vrlo su strogi, a za ove umjetne travnjake ili barem za jedan njihov dio nisu bili zadovoljeni, prema procjeni koju je Ekološka uprava dala za TV2.

Na slici: Raul Lättemägi, izvršni direktor estonske tvrtke ASIE

"Ako uvozite ili izvozite robu i kažete da je to nešto drugo, to nije legalno", rekla je Elisabeth Nettum, viša savjetnica u Carinskoj službi. Ali sustav se temelji na povjerenju da se propisi slijede i nadzoru na temelju dojava, objasnila je Hege R. Olbergsveen iz Uprave za okoliš.

Za prevoženje otpada potrebne su skupe dozvole kakve ASIE nikad, u četiri godine koliko uklanja staru umjetnu travu, nije nabavio. 

Njihovi kamioni išli su dalje preko Švedske i Finske u nepoznatom pravcu. Ali mjesec dana kasnije na LinkedInu se pojavila objava s fotografijom kolutova umjetne trave. U objavi - ili bolje rečeno oglasu - djelatnice ASIE-a navodi se da je trava iz Norveške i da se nalazi u Zagrebu, nekoliko tisuća kilometara udaljenom od Estonije. Tvrtka je zamolila sve koji bi kupili rabljenu travu da se jave.

Prodali stari travnjak u Zagreb za 150 tisuća eura?

TV2 je saznao da je barem jedan kupac odgovorio na ponudu. U odgovoru koji je dobio e-poštom od ASIE-a navedeno je: "Zadovoljstvo nam je ponuditi Vam našu najbolje rabljenu travu iz Norveške. Ovaj unutarnji travnjak pune veličine nedavno je uklonjen iz sjeverne Norveške, Bodø, Nordlandshalle."

ASIE je naveo cijenu od 141.516 eura, odnosno oko 1,3 milijuna norveških kruna. Sportski direktor općine Bodø, Lars Bang upozorio je za TV2 da je takva prodaja "potpuno neprihvatljiva zbog stanja staze". Osim toga, takva se preprodaja kosi s odlukom Općine da istrošene trake s umjetnom travom ne smiju koristiti drugi.

Unatoč svemu tome, ASIE se u jesen prošle godine pohvalio novom objavom instaliranog travnjaka na igralištu NK Devetke u Zagrebu. Prema službenim podacima, to je trava tipa "Edel Grass Future DS" iz dvorane na području Osla. No TV2 je utvrdio da nijedan zatvoreni teren s tog područja nije zamijenio travnjak u to vrijeme. Ustvari, travnjak u Norlandshallenu bio je jedan od rijetkih koji je zamijenjen. 

Unatoč tome, ASIE poriče da se radi o istoj travi koja je trebala biti odbačena kao otpad. Stoga su novinari TV2 došli u Hrvatsku utvrditi pravu istinu. 

Gomila stare umjetne trave u skladištu u Zagrebu

U Zagrebu su u kolovozu ove godine dobili adresu skladišta ASIE-a od lokalnih izvora i otišli na nju. Novinar TV2 ušao je unutra i pronašao gomile umjetne trave među kamionima i metalnim otpadom, namotane oko dugačkih željeznih šipki. Od upućenih izvora saznao je da ovo jest dobro poznata metoda daljnje prodaje staza.

Na slici: Trake s umjetnom travom u skladištu tvrtke ASIE u Zagrebu

Ne zna se koliko su ove trake bile tu i odakle dolaze, ali Igor Gavranović, hrvatski dobavljač novih traka, kaže da im je rečeno kako "nabavljaju trake s umjetnom travom iz zapadne Europe, uključujući Norvešku".

Na igralištu NK Devetke, nogometnog kluba za djecu i mlade, dječaci stari 14 godina igraju samo na jednom dijelu travnjaka. Drugi se već počeo raspadati. Travnjak je pun malih rupa, a duge vrpce umjetne trave olabavile su pa su ih objesili na ogradu, poput božićnih ukrasa.

"Ovo je odličan teren za trening za mlade"

A evo kako je ASIE reklamirao svoj travnjak na LinkedInu: "Ovo je odličan teren za trening za mlade i prikladan je za organiziranje raznih turnira za mlađe uzraste."

Reporteri su uhvatili i predsjednika kluba i pokušali ga pitati za komentar o kvaliteti terena i cijeni koju je platio, no on nije htio odgovarati na pitanja. 

No lokalni izvor otkrio je novinarima TV2 da je i predsjednik kluba vrlo nezadovoljan kvalitetom terena, da smatra da je umjetna trava u jadnom stanju i da želi kupiti novu. U tom slučaju, predsjednik je došao do istog zaključka do kojeg je Općina Bodø došla prije dvije godine. 

"To se nikada nije smjelo dogoditi"

A kad su novinari rekli sportskom direktoru Općine Bodø da je umjetni travnjak prodan u Zagreb, bio je vrlo iznenađen. "To se nikada nije smjelo dogoditi", rekao je Bang: "Djeca u Hrvatskoj zaslužuju bolji umjetni travnjak od ovoga."

TV2 je poslao uzorak umjetne trave s terena NK Devetke u Zagrebu i uzorak umjetne trave u Nordlandshallenu na testiranje u sportski laboratorij s FIFA-inom licencom, Sports Lab u Velikoj Britaniji. "Testirana umjetna trava je vjerojatno ista", odgovorio im je direktor laboratorija Eric O'Donnell.

Zatim su se obratili Fransu Gøranu Rønningu, generalnom direktoru i vlasniku ProTurfa, koji je imao zadatak i angažirao ASIE kao podizvođača. Na pitanje što se dogodilo s travnjakom iz Nordlandshallena, odgovorio im je da "nema baš dobru kontrolu nad Nordlandshallenom" i dodaje da su trake s travom dopremljene u Estoniju, ali da on nema daljnju kontrolu nakon toga.

Na slici: Frans Gøran Rønning, generalni direktor i vlasnik ProTurfa

"Zar nije čudno to što nemate kontrolu nad onim što se dogodilo s onim što ste naručili?" pita ga novinar.

"Da, priznajem"; odgovara Rønning i priznaje da ga malo grize savjest zbog toga. 

"Možda će biti potrebno prijaviti to policiji"

A iako je direktor ASIE-a Raul Lättemägi u prvom razgovoru s novinarima priznao da prodaje umjetnu travu iz Norveške u inozemstvu i da njihovi kupci znaju kakvu travu prodaju, kasnije je odbijao razgovore i inzsistirao na komunikaciji preko odvjetnika. 

ProTurf je pak naknadno odgovorio novinarima da su se držali svog dijela ugovora i da ne znaju je li umjetna trava preprodavana, ali da pretpostavljaju da je obrađena prema dogovoru u Estoniji. 

Bodø Spektrum AS, koji je odabrao ProTurf za posao zamjene travnjaka u Nordlandshallenu, inzistira na tome da se "preprodaja umjetne trave nikada nije" spominjala. 

"Možda će biti potrebno prijaviti to policiji", zaključio je na kraju sportski direktor Lars Bang.

Pročitajte više