Otkrili smo još jednu vladinu laž oko Agrokora

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

GOTOVO svakog dana otkrije se nova laž kako premijera Andreja Plenkovića, kako ministra financija Zdravka Marića ili bivše potpredsjednice Martine Dalić, a vezano za prikrivanje afere preuzimanja Agrokora od strane vladine Borg skupine. Posljednja u nizu otkrivenih laži ide na "adresu" bivše potpredsjednice Dalić.

>> INDEX OTKRIVA Ramljakova savjetnica, za koju tvrdi da je nije angažirao, u isto vrijeme radila i za ministricu Dalić

Naime, Index je u veljači ove godine otkrio da je Agrokorova PR konzultantica Kristina Laco, za koju je Ante Ramljak tvrdio da je nije osobno angažirao, radila za Dalić upravo u vrijeme vladina preuzimanja Todorićeve kompanije. U vrijeme dok je Dalić još bila ministrica gospodarstva poslala nam je odgovor u kojem je stajalo kako Laco uopće nije bila angažirana oko kriznog komuniciranja u njenom Ministarstvu, nego samo na jednom EU projektu. No, to je bila laž.

"Agencija se obvezuje za Ministarstvo obavljati poslove odnosa s javnošću uz strateško savjetovanje i operativnu podršku u komunikaciji svih ključnih aktivnosti Ministarstva", stajalo je u ugovoru koji su potpisale potpredsjednica Dalić i Kristina Laco. Ugovor je trajao tri mjeseca, i to od 13. ožujka 2017. godine do 13. lipnja 2017. godine, odnosno u vremenu kada je Borg skupina uz znanje Plenkovića pisala Lex Agrokor, pa do realizacije roll-up kredita u Agrokoru.

Svjesno su objavljivali laži uvjereni da ih se nikada neće otkriti

Laco je angažirana bez natječaja, odnosno jednostavnom nabavom, a njihov angažman stajao je 65.500 kuna mjesečno bez PDV-a. Za angažman je plaćena iz proračuna Ministarstva gospodarstva.

"Ministarstvo gospodarstva bilo je angažiralo Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri na obavljanju poslova odnosa s javnošću radi informiranja hrvatskih gospodarstvenika i cjelokupne javnosti o mjerama koje provodi Ministarstvo sukladno Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.", odgovorila nam je pismenim putem Dalić u veljači ove godine tvrdeći da je Agencija Ministarstvu u tom periodu pružila podršku u planiranju i realizaciji niza aktivnosti kojima je promoviran Operativni program konkurentnost i kohezija (OPKK).

No, ugovor između Ministarstva gospodarstva i ove Agencije, do kojeg je došla nevladina organizacija GONG i to putem Prava na pristup informacijama, otkriva kako se Laco nije bavila samo OPKK-om nego je u opsegu svog posla imala i izradu komunikacijskih planova i podršku u kriznom komunikacijskom menadžmentu. To je vidljivo iz izvještaja aktivnosti koje je Agencija provela u tri mjeseca angažmana za Dalić. Mnoge od aktivnosti svode se na osobnu pripremu ministrice Dalić na raznim događajima.

Plaćalo je Ministarstvo za EU projekte, a radila je za Agrokor

Da nam je Dalić lagala u veljači ove godine, jasno je i iz samog iskaza koji je osobno dala USKOK-u.

"Laco je bila angažirana od strane MINGO-a na poslovima jačanja vidljivosti EU fondova, te je u jednom dijelu novinarskih upita i komunikacije s medijima oko Agrokora pomagala tadašnjoj glasnogovornici vlade Sunčani Glavak", rekla je Dalić istražiteljima USKOK-a. Ramljak je u svom iskazu USKOK-u rekao da je Laco, odnosno njeno trgovačko društvo, upoznao u Vladi RH kada je ona pripremala njegovo obraćanje javnosti kao izvanrednog povjerenika. Oba iskaza i ugovor u suprotnosti su s onim što je vlada predstavljala javnosti.

Ovim ugovorom i iskazima potvrđeno je kako je Laco angažirana na preporuku potpredsjednice Dalić, što je neizravno potvrdio i Ramljak. Kako smo objavili već ranije, tvrtka Kristine Laco angažirana je u Agrokoru, i to preko tvrtke Alix Partners, po cijeni od 97.276 kuna mjesečno. Podsjetimo kako se trošak raznih savjetnika Agrokora, uključujući i tvrtke skupine Borg koja je pisala Lex Agrokor, popeo na više od 500 milijuna kuna, a taj iznos i dalje raste.

Kao i količina otkrivenih laži premijera Plenkovića, ministra Marića i Bošnjakovića te sada već bivše potpredsjednice Dalić.

Izvjestaj Ministarstvo Gosp... by on Scribd

Pročitajte više