Pogledajte nelegalno privatno imanje sisačkog biskupa, on tvrdi: "To je skromna koliba"

Foto: Index

"MA NISU to dvori. To je skromna koliba od 50 kvadrata", tvrdi sisački biskup Vlado Košić za svoje velebno imanje od oko 8 tisuća kvadrata, a  koje se nalazi u miru šume između Ivanić Grada i Popovače u blizini naselja Ruškovica. Naime, riječ je prekrasnom imanju u šumi koje ima ogromnu betonsko-drvenu zgradu te manju drvenu kapelicu, a koje su smještene na imanju s upozorenjima da postoji videonadzor. 

Do privatnom Košićevog imanja može se jedino doći automobilom neasfaltiranom šumskom cestom.  

Kada se dovrši klijet, dođe struja i voda onda kreće legalizacija


U izjavi za Index, biskup Košić potvrdio je kako zgrade nisu legalizirane, te kako ga to uopće ne zabrinjava jer kani pokrenuti proceduru tek kada dođu voda i struja. Za sada jedino što ima je potvrda iz 2012. godine da na tom mjesto može biti - klijet!?



"U prilogu vam dostavljamo potvrdu pravomoćnosti rješenja o uvjetima građenja gdje lijepo piše da je to klijet. A budući da je klijet još nedovršena, nema ni struje ni vode, kad se sve to jednog dana dovrši zatražit će se tehnički pregled te kada se dobije uporabna dozvola bit će sve legalizirano", kažu nam u sisačkoj biskupiji u ime biskupa Košića.  

Klijet može imati najviše 60 kvadrata - bruto

Po zakonu klijet odnosno spremište za vinograd smije jedino biti prizemnica s mogućnošću podruma, a glavni uvjet je da bruto površina prizemlja ne prelazi 60 metara kvadratnih. Bruto površina je zbroj svih površina neke građevine koje se mjere u razini podova svih dijelova zgrade i to podruma, suterena, prizemlja i kata. U tu površinu uključene su i površine lođa, balkona i terasa.

Sudeći prema izgledu glavne zgrade imanja, teško bi se biskupovo zdanje moglo nazvati klijeti, a još manje - skromnom kolibom. 


Kako smo istražili biskup Košić kupio je nekretnine 2010. godine od privatnih osoba. Vinograd i šikara Ferenčevo ima 788 kvadratih metara, a za potrebe mira kupio je i susjedne parcele, odnosno šumu Ferenčevo i vinograd koji imaju zajedno više od sedam tisuća kvadratih metara.

Obnavljali za Crkvu pa gradili privatne dvore

"Skromna biskupova koliba" radila se, kako doznajemo, u isto vrijeme kada je Crkva obnavljala zgradu Velikog Kaptola u središtu Siska, a izvođač je bio isti. Tu informaciju potvrdili su nam u sisačkoj biskupiji.



"Izvođač je isti, s kojim je sklopljen važeći ugovor i za dosadašnje radove ispostavljen je račun koji je i u ratama plaćen", kaže nam biskup Košić putem ureda za medije sisačke biskupije.

Inspekcija nikada nije izašla na gradilište

Iz Ministarstva graditeljstva potvrdili su nam kako građevinska inspekcija nikada nije zaprimila nikakvu prijavu, te nije postupala na lokaciji biskupovih dvora.

Iz Županije sisačko-moslavačke Ureda za graditeljstvo do zaključenja ovog članka nisu nam odgovorili je li biskup podnio zahtjev za legalizaciju, no sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili od samog biskupa sasvim sigurno to nije uradio.

Pročitajte više