AFERA LEASING

OTKRIVAMO Šef Hanfe ima kredit u RBA. Prepolovili su mu kamatu

Foto: Index, Boris Ščitar/Pixsell

ANTE ŽIGMAN čelnik je Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA), a koja je postupala po prijavi bivše direktorice RBA Leasinga Sanje Mehinović te utvrdila prevaru više leasing društava tešku 700 milijuna kuna za 50 tisuća klijenata. No, zahvaljujući odluci Hanfe, leasing društva mogla bi se izvući. Naime, prema tumačenju Hanfe, većina toga otišla je u zastaru te leasing društva moraju vratiti svega 20 milijuna kuna.

>> Ekskluzivna ispovijest bankarice: Kako su banke tisućama Hrvata ukrale 700 mil. kn

Index istrage sada otkrivaju nepoznati detalj vezan za Žigmana, koji je imao stambeni kredit kod RBA banke, vlasnika RBA Leasinga, a koja mu je u periodu od 2018. do 2020. godine, dok je Hanfa istraživala RBA Leasing, smanjila kamatnu stopu s 5.25 posto na 3.50, a zatim na 2.50 posto.

Žigman u izjavi za Index kaže da nema sukoba interesa jer je pitao svog osobnog bankara da mu smanje kamatu, a on mu je to odobrio.


U veljači 2018. godine kamatna stopa u RBA banci za šefa Hanfe je 5,25 posto (Izvor: Imovinska kartica dužnosnika Žigmana)

Žigman: Kao i svi ostali, pitao sam osobnog bankara da mi smanji kamatu

U imovinskoj kartici koju je podnio Žigman u veljači 2018. godine stajalo je da ima kredit u RBA banci od 131.555 tisuća eura iz 2007. godine. U imovinskoj kartici iz tog vremena stoji da je kamatna stopa 5.25. U siječnju 2019. godine kamatna stopa je promijenjena na 3.50 posto, a u lipnju prošle godine Žigman prijavljuje taj isti kredit iz 2007. godine s kamatnom stopom od 2.5 posto.

Tada je prosječna ponderirana kamatna stopa na stanja stambenih kredita odobrenih u Republici Hrvatskoj s ugovorenom promjenjivom kamatnom stopom u eurima i u kunama s valutnom klauzulom u eurima na dan 30. travnja 2020. iznosila 3,60 posto. 

Žigman: Nisam u sukobu interesa


U siječnju 2019. godine kamatna stopa je smanjena na 3,50 posto (Izvor: Imovinska kartica dužnosnika Žigmana)

"Smanjenje kamatne stope dogodilo se slijedom poboljšanih uvjeta na tržištu stambenih kredita. Kao što ste naveli u pitanju, kamatna stopa se smanjivala kroz vrijeme i nakon 12 godina otplate je prvi put smanjena, nakon što su se godinama smanjile kamatne stope za sve potrošače. Kao svaki potrošač, od svog osobnog bankara zatražio sam da mi se smanji kamata i banka je to odobrila u oba navrata, kao što odobrava svakom potrošaču, što možete provjeriti kod bilo koje banke. Otplata mog stambenog kredita je anuitetna, što znači da sam većinu kamata otplatio u prvih 12 godina otplate kredita, pa je smanjenje rate bilo samo za 58 eura, s 980 eura na 922 eura. Kredit nije bio refinanciran", rekao nam je čelnik Hanfe.

Podsjetili smo ga i na činjenicu da je bivši djelatnik RBA te da je u dvije godine uspio smanjiti kamatnu stopu stambenog kredita kod te banke, i to u jeku istrage protiv RBA Leasinga. Pitali smo ga vidi li sebe u sukobu interesa?

"Smanjenje kamatne stope dogodilo se u razdoblju od 14 godina, a ne u razdoblju od 2 godine. Nisam u sukobu interesa jer svaki potrošač koji redovno otplaćuje kredit može zatražiti od banke bolje uvjete financiranja u kontekstu pada kamatnih stopa na tržištu", ističe Žigman, dodajući da, koliko mu je poznato, potrošači dobivaju niže kamatne stope na stambene kredite od njegove.

Dodali bismo da netko poput Mehinović, koja je prijavila prevaru, dobije gotovo dvostruko povećanje kamatne stope.  

Ženi koja je prijavila prevaru podigli kamatnu stopu za duplo, a onom koji ih je istraživao smanjili za duplo

Naime, u isto to vrijeme, dok je Žigmanu kamata na stambeni kredit i više nego prepolovljena, RBA banka je svojoj bivšoj direktorici u RBA Leasingu, a koja je prijavila prevaru institucijama, podigla kamatnu stopu stambenog kredita s oko 3 posto na maksimalnu moguću, 5.546 posto.

U razgovoru za Index Sanja Mehinović, bivša direktorica RBA Leasinga, koja je prijavila cijeli slučaj te predala dokumentaciju temeljem koje je regulator utvrdio nepravilnosti i nezakonitosti te prevaru klijenata te leasing kuće, otkrila je sve detalje kako su leasing kuće varale klijente, koji su plaćali višu ratu leasinga. Otkrila je i kako je menadžment te kuće podijelio klijente na "glupe i pametne" te da nisu varali one za koje su mislili da bi ih mogli otkriti.

 

Žigman je bivši djelatnik RBA banke

Isto tako, otkrila je i dokazala da je njena leasing kuća s onim klijentima koji su sami otkrili prevaru radila nagodbe, kako ostali ne bi saznali da plaćaju veći iznos kamata nego što su zaista dugovali. Detaljno je opisala koliko je bilo nemoguće raditi s Hanfom, koja joj nikad nije dala uvid u spis.

"Gledajte, prijavila sam sve, imala sam dokaze, zaista sam htjela pomoći i očekivala sam da će me zvati da im pomognem. Nisam, naravno, mislila da će me tamo angažirati kao voditelja Odjela za kontrolu leasing tržišta, što vodi Ljiljana Marić (sestra ministra financija Zdravka Marića op.a.). Ja sam samo morala pomoći", opisala je Mehinović u razgovoru za Index, dodajući da se dogodio tek jedan sastanak nakon što je obavijestila Hrvatsku narodnu banku, no na tom sastanku joj nije dana ni jedna nova informacija, već su je htjeli, kako kaže, smiriti.

"Na tom sastanku nije bio Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, iako je on moj bivši kolega iz vremena dok je radio u RBA. On zapravo nikada nije odgovorio na moje e-mailove niti mi se ikada javio", prepričala je Mehinović.

Također, otkrila je i kako ju je kaznila njena bivša banka, i to tako što joj je povećala kamatnu stopu na stambeni kredit za gotovo dvostruko.

"Kao zaposlenica RBA grupe imala sam povoljnije stambene kredite od drugih. Kamata je bila oko 3 posto, a potpisali smo ugovor u kojem je stajalo da onog trenutka kad izađemo iz grupacije, da će nam se kamata promijeniti u skladu s trenutnim tržišnim uvjetima. Radni odnos je prestao 2018. godine, a RBA je tada nudila "svakome s ceste" kamatu od 2.9 posto. Moja kamata se tada digla na maksimalnu moguću zakonsku kamatu na stambene kredite", opisala je Mehinović.

U isto to vrijeme Žigmanu je RBA banka smanjila kamatnu stopu na stambeni kredit s 5.25 posto na 2.50 posto, i to nakon što je on došao kod svog bankara i jednostavno to zatražio.

Podsjetimo, kako je dokazano, RBA Leasing, kojemu je RBA vlasnik, imao je podjelu klijenata. Mehinović je nazvala tu podjelu klijenata na glupe i pametne. Naime, onim pametnima, među kojima su bili korporacije, jake strane i domaće tvrtke te jaki poduzetnici, obračunata je rata leasinga na pravi način. To su radili jer su se bojali da bi ih mogli otkriti u prevari. "Glupi" su bili obični klijenti za koje su bili uvjereni da ne mogu shvatiti da plaćaju ratu leasinga puno više nego što bi trebali.

U lipnju prošle godine prijavio je kamatnu stopu od 2,5 posto. (Izvor: Imovinska kartica dužnosnika Žigmana)

...

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe protiv korupcije, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.

Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Pročitajte više