Otkriven jedan od glavnih uzroka katastrofalnih poplava na Balkanu?

Foto: FAH

MEĐUNARODNI tim znanstvenika (Lisa Stadtherr, Dim Coumou, Vladimir Petoukhov, Stefan Petri i Stefan Rahmstorf) u novoj studiji objavljenoj 15. travnja 2016. godine u časopisu Science pokušava objasniti uzorke katastrofalnih poplava koje su prije dvije godine pogodile područje cijelog Balkana - uništile brojne kuće, usjeve i odnijele na desetke života.

Osim klimatskih promjena, znanstvenici tvrde da su za poplave vjerojatno odgovorne i "planetarne rezonancije". Kako naglašavaju u studiji, Balkan je pogodila ciklona tipa Vb, koja je s Mediterana donijela ogromne količine oborina, a vjerojatno je povezana s planetarnim Rossbyjevim valovima.

"Analize dnevnih proljetnih oborina nad Balkanom otkrivaju značajne trendove povećanja. Stoga tvrdimo da su u povećanim rizicima od poplava na Balkanu ulogu imali i dinamički procesi", tvrde znanstvenici.

Kako kažu, takva planetarna rezonanca zabilježena je u ljeto 1997. u Europi, a ponovila se prije dvije godine i na Balkanu.

Rossbyjevi valovi nastaju zbog rotiranja Zemlje, a zapravo se radi o poremećajima u pretežno zapadnom strujanju umjerenih geografskih širina. Pojavljuju se na visinama od približno 5 kilometara. Na sjevernoj Zemljinoj hemisferi uzrokuju snažno krivudanje struje zraka koja se kreće od zapada prema istoku te donosi promjene vremena.
 

Pročitajte više