Otkriven još opasniji oblik SARS-a

U DIJELU Hong Konga mlade i zdrave osobe možda umiru od još virulentnijeg oblika SARS-a, upozorila je skupina znanstvenika.

Od teškoga akutnog respiratornog sindroma (SARS) uglavnom umiru starije i već bolesne osobe, ali u Hong Kongu od subote sve više raste broj umrlih mlađih osoba.

Iako znanstvenici sa sveučilišta u Hong Kongu nisu još dali čvrste dokaze o postojanju smrtonosnijeg oblika SARS-a, njihovi se zaključci temelje na stanju pacijenata iz stambenog bloka Amoy Gardens.

Profesor mikrobiologije Yuen Kwok-yung rekao je kako znanstvenici misle da je virus "postao nešto opasniji" u slučajevima oboljelih iz tog stambenog bloka.

Četvrtina oboljelih od 1232 zaražene osobe u Hong Kongu živi u bloku Amoy Gardens, simptomi tih pacijenata teži su i nešto drukčiji od simptoma ostalih pacijenata. Usto, oni ne reagiraju toliko dobro na lijekove pa su znanstvenici pomislili da se virus promijenio.

Od SARS-a je u Hong Kongu umrlo 56 osoba, a većina umrlih bili su stari ili kronični bolesnici. Mlađe osobe koje su umrle od SARS-a primljene su u bolnicu u kasnijem stadiju bolesti.

Troje djece koje su u Hong Kongu rodile žene zaražene SARS-om imaju teškoća s disanjem i pokazuju znakove bolesti, iako je test na korona virus bio negativan, rekli su pedijatri.

Znanstvenici su dovršili genom SARS-a, a rezultati su bili gotovo jednaki rezultatima iz kanadskih i američkih laboratorija. Genomski profil morao bi pomoći liječnicima da bolje razumiju i lakše kontroliraju SARS. Genom je pokazao da virus potječe od životinja, iako nije jasno od koje vrste. Ipak, to bi otkriće znanstvenicima moglo olakšati potragu za cjepivom.

WHO: Kina nije prijavila sve slučajeve SARS-a

KINA nije prijavila sve slučajeve SARS-a u pekinškim vojnim bolnicama, a u kineskome glavnom gradu ima oko 200 oboljelih, a ne 37 koliko je službeno prijavljeno, izvijestili su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO-ovi virolozi i epidemiolozi posjetili su dvije vojne bolnice u Pekingu u kojima je, prema tvrdnjama nekih liječnika, bilo mnogo više oboljelih nego što je prijavljeno.

Prošloga je tjedna kineski vojni liječnik optužio ministra zdravstva da prikriva prave podatke o SARS-u i rekao da u pekinškim vojnim bolnicama ima najmanje 140 oboljelih.

Kina je dopustila ulazak u vojne bolnice tek nakon političkih pritisaka, a WHO-ovi stručnjaci trebali bi završiti preliminarno istraživanje u Kini u četvrtak. Uskoro će druge skupine stručnjaka otputovati u ostale dijelove zemlje.


Glavni podaci koji će pomoći objasniti SARS, bit će dostupni za tri do četiri tjedna, rekao je dr. David Heymann, voditelj WHO-ova odjela za zarazne bolesti. "Kakva je budućnost ove bolesti", rekao je u New Yorku, "nećemo znati dok ne vidimo što se točno događa u Kini. Sve ovisi o tome što ćemo otkriti u Kini."

U Kini se pojavila gotovo polovica svih slučajeva SARS-a, umrle su najmanje 64 osobe, a više od 1430 ih je zaraženo.

WHO je izvijestio da su 22 zemlje u svijetu prijavile 3235 slučajeva SARS-a, a do utorka od te su bolesti umrle 154 osobe.

Nakon otkrića genoma virusa koji uzrokuje SARS, kineski i njemački znanstvenici pokušali su razviti brze dijagnostičke testove.

WHO je u utorak ocijenio da je njemački test obećavajući, ali je i upozorio da još nije dovoljno ispitan.

Kineska metoda, kao i njemačka, omogućuje dijagnozu za dva sata i temelji se na brzom otkrivanju antitijela u krvi uz pomoć patogenog agensa novog tipa korona virusa.

Pročitajte više