Otkriven misterij Havanskog sindroma? SAD: Ipak nema veze s našim neprijateljima

Ilustracija: EPA

MISTERIOZAN skup simptoma poznat kao Havanski sindrom nije uzrokovan energetskim oružjem ili stranim protivnikom, zaključila je američka obavještajna služba. Ovom je procjenom završena višegodišnja istraga oko 1000 "anomalnih zdravstvenih incidenata" (AHI) među američkim diplomatima, špijunima i drugim zaposlenicima u američkim veleposlanstvima i misijama diljem svijeta.

Žrtve su, između ostalog, prijavile ozljede mozga, gubitak sluha, vrtoglavicu i čudne zvukove. Mnogi su sumnjali da su bili žrtve ciljanog napada korištenjem neke vrste usmjerenog energetskog oružja.

Od sedam obavještajnih agencija koje su provodile istragu, pet je utvrdilo da "raspoloživi obavještajni podaci dosljedno ukazuju kako nije bilo umiješanosti američkih protivnika u incidente", prema neklasificiranoj verziji izvješća koje je jučer objavio odbor za obavještajna pitanja Predstavničkog doma američkog parlamenta. Tih pet agencija smatra uplitanje stranog protivnika "vrlo malo vjerojatnim", piše Washington Post.

Istraga je uključivala mukotrpan napor da se pronađu uzorci koji bi mogli povezati različite prijavljene slučajeve korištenjem forenzičkih i geolokacijskih podataka te dokazi o oružju usmjerene energije, rekli su neimenovani dužnosnici za Post. "Nismo našli ništa", rekao je jedan dužnosnik.

Dužnosnici su za Post rekli da su otvoreni prema novim dokazima, ali ne vjeruju da je Rusija ili bilo koji drugi protivnik umiješan u te slučajeve. Prema AP-u, koji je jučer bio obaviješten o procjeni, u nekim je slučajevima SAD uspio otkriti zbunjenost i sumnju među neprijateljskim vladama koje su mislile da bi izvješća o sindromu mogla biti neka vrsta američke zavjere.

Izvješće panela znanstvenika

Obavještajne agencije "ocjenjuju da nema vjerodostojnih dokaza da strani protivnik ima oružje ili uređaj za prikupljanje koji uzrokuje AHI", navodi se u neklasificiranom izvješću. Ta je procjena bila u suprotnosti s izvješćem panela stručnih znanstvenika iz 2022., koji su identificirali pulsnu elektromagnetsku energiju i ultrazvuk kao moguća objašnjenja za Havanski sindrom.

Panel su 2021. godine sazvali direktor nacionalne obavještajne službe i direktor CIA-e. Utvrđeno je da se neki slučajevi ne mogu objasniti čimbenicima zdravlja ili okoliša te je sugerirano da postoje uređaji koji bi mogli proizvesti takve simptome.

No kasnije je izvješće sugeriralo da početne medicinske studije, koje su navele stručnjake da povjeruju kako AHI "predstavljaju novi medicinski sindrom ili dosljedan obrazac ozljeda", "pate od metodoloških ograničenja". Također se navodi da su rane analize sumnjivih incidenata na Kubi 2016. i 2018. uključivale "kritične pretpostavke" koje "nisu bile potvrđene naknadnom medicinskom i tehničkom analizom".

Postojeća stanja i bolesti?

Ravnateljica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines rekla je da su AHI, kako se službeno nazivaju događaji povezani s havanskim sindromom, vjerojatno rezultat drugih čimbenika, kao što su "već postojeća stanja, konvencionalne bolesti i čimbenici okoliša". Haines je dodala da dokazi također ne pokazuju da je "uzročni mehanizam", kao što je oružje, ili "jedinstveni sindrom" doveo do prijavljenih simptoma.

U vlastitoj izjavi direktor CIA-e William Burns istaknuo je kako je ovo izvješće proizvod "više od dvije godine rigoroznog, mukotrpnog prikupljanja podataka, istražnog rada i analize" te "jedna od najvećih i najintenzivnijih" istraga u povijesti agencije.

Biden osigurao naknade za žrtve

Simptomi su bili iscrpljujući za neke žrtve. Godine 2021. Joe Biden potpisao je zakon o osiguranju naknade. Mark Zaid, odvjetnik koji zastupa žrtve iz raznih saveznih agencija, čini se da je očekivao ovo izvješće. U utorak je tvitao da će otkrića biti "vrlo uznemirujuća". Rekao je da je već podnio tužbu i da planira "osporiti zaključke izvješća".

"Sve dok se pokrovi tajnosti ne skinu i analiza koja je dovela do današnjih tvrdnji ne bude dostupna i podložna odgovarajućem osporavanju, navodni zaključci su suštinski bezvrijedni", rekao je Zaid u srijedu. "Nezamislivo je da današnje izvješće uz ogroman broj neodgovorenih pitanja posluži kao posljednja riječ."

Pročitajte više