Otkriven misterij najvećeg hrvatskog tsunamija: Zašto je more 1978. poplavilo Velu Luku?

ZNANSTVENICI s Geofizičkog odsjeka PMF-a razriješili su zagonetku zašto je 21. lipnja 1978. godine velika poplava pogodila Velu Luku na Korčuli. Tada je raspon oscilacije morske razine bio nevjerojatnih šest metara.

Znanstvenici su ovu pojavu uspjeli objasniti u članku koji je objavljen u prestižnom američkom časopisu Journal of Geophysical Research. Toga dana su se oscilacije morske razine mogle vidjeti i u drugim mjestima uz hrvatsku obalu, dok je vodeni val prešao na talijansku stranu nekoliko sati kasnije.

Četiri hipoteze

Znanstvenici su podsjetili kako sve češće možemo vidjeti pojavu da more poplavi rivu, ali je taj primjer iz 1978. godine ostao jedinstven zbog velike oscilacije morske razine, štete koja je nastala te interesa koji je pobudio u javnosti. Nakon toga događaja pojavile su se četiri hipoteze koje su ga objašnjavale. U dvjema se tvrdilo kako je pojava povezana s procesima u Zemljinoj unutrašnjosti, dok su ga dvije povezivale s procesima u atmosferi. Znači, prve dvije teze su tvrdile kako je posrijedi bio tsunami.

No, to su bile deskriptivne hipoteze koje nisu mogle točno povezati uzrok i posljedicu. Hrvatski znanstvenici su u otkrivanju "prave istine" koristili sve raspoložive podatke te su uz upotrebu meteoroloških i oceanografskih matematičkih modela razvijenih tijekom zadnjih desetljeća potvrdili izvornu hipotezu. Ta je hipoteza izuzetne oscilacije morske razine povezala s tzv. mezoskalnim atmosferskim poremećajem.

Otkriće bitno za budućnost

"Pokazano je da je relativno slabo izražen atmosferski poremećaj bio u stanju uzrokovati tako velike oscilacije morske razine u Zaljevu Vela Luka zbog razvoja četiriju faza pojave u moru: (1) rezonantno povezivanje putujućeg atmosferskog poremećaja s dugim valovima na otvorenom moru, (2) pojačavanje valova zbog ulaska u zaljev ljevkastog oblika, (3) refleksija valova u dnu zaljeva te (4) rezonantno pojačavanje valova u zaljevu. Raspršenje valova u Jadranu i njihova refleksija od hrvatske obale doveli su do povratka valova prema talijanskoj strani i do naknadnih znatnih oscilacija morske razine uz tu obalu", stoji u priopćenju Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Dodaje se da ovo otkriće nije bitno samo za taj slučaj koji se dogodio u Veloj Luci, već i za slične pojave kojih će u budućnosti biti sve više. Na istraživanju su radili voditelj grupe Mirko Orlić s Geofizičkog odjela PMF-a, Miroslava Pasarić i Danijel Belušić iz iste ustanove te Ivica Janeković iz Zavoda za istraživanje mora i okoliša Instituta "Ruđer Bošković" u Zagrebu.

Pročitajte više