Otkriven misterij zločina iz 1975. Svećenik u SAD-u ubio curicu i vodio joj sprovod

Umirovljeni američki svećenik, odnosno protestantski svećenik, koji je prije gotovo pola stoljeća vodio sprovod otete osmogodišnje djevojčice, sada je optužen za njezino ubojstvo. Gretchen Harrington nestala je u predgrađu Philadelphije 15. kolovoza 1975. dok je bila u ljetnom biblijskom kampu, da bi kasnije bila pronađena mrtva.

Istražitelji godinama nisu mogli riješiti misterij njenog ubojstva, sve dok ove godine jedna žena nije rekla policiji kako vjeruje da je krivac otac njezine najbolje prijateljice. Taj muškarac, David Zandstra (83), sada je optužen za ubojstvo i otmicu djevojčice.

"On je najgora noćna mora svakog roditelja", rekao je novinarima jučer okružni tužitelj Delawarea Jack Stollsteimer. "Ubio je tu jadnu osmogodišnju djevojčicu koju je poznavao i koja mu je vjerovala. A onda se ponašao kao da je obiteljski prijatelj, ne samo tijekom njezina ukopa i razdoblja nakon toga, nego godinama."

Ulovio je nakon što ju je otac ispratio

Zandstra je 1975. bio svećenik u kršćanskoj reformskoj crkvi Svetog Trojstva. U to su se vrijeme u njegovim prostorijama svakog jutra održavali biblijski kampovi, a on bi potom djecu prevozio u drugu crkvu. Ali Gretchen se nikada nije pojavila u toj drugoj, Reformiranoj prezbiterijanskoj crkvi, a upravo je Zandstra tog jutra policiji prijavio njezin nestanak.

Njezini ostaci su pronađeni u obližnjem šumovitom području gotovo dva mjeseca kasnije. Zandstra je vodio djetetov pogreb, rekli su istražitelji za CBS News. Dodali su da je Zandstra pozvao Gretchen u svoj automobil nakon što je otišla izvan vidokruga svog pokojnog oca, koji ju je gledao kako hoda cestom od obiteljske kuće.

Svjedok koji je ispitan ubrzo nakon toga rekao je da je vidio djevojčicu kako razgovara s vozačem vozila sličnog zelenom karavanu kakav je vozio Zandstra. Ali kada ga je policija u to vrijeme ispitala, pastor je zanijekao da je vidio Gretchen tog dana.

Najbolja prijateljica njegove kćeri priznala zlostavljanje

U siječnju ove godine istražitelji su razgovarali s najboljom prijateljicom Zandstrine kćeri. Rekla im je da bi često prespavala kod njih, a kada je imala 10 godina, jednom se probudila i zatekla župnika kako je pipa.

Žena je također pokazala policiji dnevnički zapis iz 1975. u kojem je napisala: "Mislim da bi on mogao biti taj koji je oteo Gretchen. Mislim da je to bio gospodin Z." Zandstra se nekoliko puta selio, živio je u Kaliforniji i Teksasu prije nego što ga je prošlog tjedna u Georgiji uhitila državna policija Pennsylvanije, a tada je i priznao zločin policiji.

Osumnjičenik se nalazi u lokalnom zatvoru i trebao bi biti izručen u Pennsylvaniji. U priopćenju je obitelj Harrington rekla da se uhićenjem osjeća kao da su "korak bliže pravdi".

"Ako biste sreli Gretchen, odmah ste joj postali prijatelj. Odisala je ljubaznošću prema svima i bila je draga i nježna", napisali su. "Čak i sada, kada ljudi dijele svoja sjećanja na nju, prva stvar o kojoj govore je koliko je bila i još uvijek je nevjerojatna."

Pročitajte više