Otkriven najmanji planet izvan Sunčevog sustava

ASTRONOMI su primijetili najmanji planet izvan našeg sustava koji kruži oko zvijezde, a sve podsjeća na udaljenu repliku našeg sustava uvećanog tri puta.

Otkriće udaljenog planeta, s podjednakom masom kao i Zemlja, znanstvenici smatraju "svetim gralom" u istraživanju planeta izvan Sunčevog sustava. Planet je u orbiti zvijezde koja ima toliko malenu masu da se vjeruje kako je to "ugasla zvijezda".

Novi je svijet otkriven tehnologijom koja se zove "gravitational microlensing", a najučinkovitija je u pronalasku planeta i zvijezda koje su toliko udaljene da se ne mogu uočiti teleskopima. Naime, poseban teleskop koji koristi tu tehnologiju zaprima svjetlosne valove koji se lome na udaljenim objektima.

Novootkriveni planet nazvan je MOA-2007-BLG-192-Lb i veći je oko 3,3 puta od Zemlje, a neki znanstvenici već nagađaju kako ima tanku atmosferu i nešto poput oceana u tekućem stanju. Astronomi željno očekuju 2013. godinu kada će proraditi James Webb svemirski teleskop koji će moći "vidjeti" znakove života na udaljenim planetima baš poput ovog novootkrivenog. Cijelo otkriće prijavljeno je s Novog Zelanda, odnosno pri ga je "ugledao" MOA-II teleskop s Mount John zvjezdarnice.

V.M.
Foto: aip.de

Pročitajte više