Otkriven podzemni tunel između San Diega i Tijuane: U SAD-u i Meksiku zaplijenjeno 17 tona marihuane

PRILIKOM otkrića podzemnog prekograničnog tunela, kojeg američke vlasti nazivaju jednom od najvažnijih tajnih prolaza ikad otkrivenih na području američko-meksičke granice, zaplijenjeno je 17 tona marihuane.

Tunel koji je otkriven u utorak dugačak je oko 400-tinjak metara, a povezuje skladišta u San Diegu i Tijuani. Oko devet tona marihuane zaplijenjeno je iz kamiona u skladištu na području Otay Mese u San Diegu, a južno od granice meksičke su vlasti zaplijenile još osam tona opojne droge.

Održana je tiskovna konferencija, na kojoj su bili izloženi paketi droge označeni slikama strip junaka Kapetana Amerike, logom Spritea i pive Bud Light. Oznake su bile kodovi prema kojima su se identificirali vlasnici paketa.

Meksičke vlasti fotografirale su ulaz u tunel koji je bio zakrčen paketima droge, zidovi tunela bili su prekriveni drvenim potpornim stupovima, a sam prolaz bio je opremljen s ventilacijskim sustavom i rasvjetom.

Dva su muškarca navodno viđena kako napuštaju skladište u kamionu u kojem su se nalazile tri tone marihuane, a policija ih je zaustavila na autocesti u predgrađu La Mesa i uhitila ih.

Uhićenim muškarcima, Cesaru Beltranu i Rubenu Gomezu u slučaju osude za namjeru preprodaje droge prijeti služenje doživotnih zatvorskih kazni. Očekuje se kako će tokom današnjeg dana protiv njih biti podignuta optužnica.

Prošlih godina  se povećala izgradnja podzemnih krijumčarskih tunela , no otkriće ovog posljednjeg je, zbog količine zaplijenjene droge, jedno od najznačajnijih.

Na graničnom području između SAD-a i Meksika je od 2008. godine otkriveno više od 70 podzemnih tunela, a najviše ih je bilo u okolici San Diega i Kalifornije koja je popularna zbog glinovite zemlje u kojoj je lako kopati.

Pročitajte više