Otkrivena spomen-obilježja na mjestima masovnih grobnica u Mratovu i Oklaju

U MRATOVU i Oklaju na drniškom području danas su otkrivena spomen-obilježja na mjestima dviju masovnih grobnica u kojima su pokopane civilne žrtve ubijene 1993., u vrijeme srpske okupacije.
Spomen-obilježja je na svečanostima na groblju sv. Martina u Mratovu i zatim sv. Mihovila u Oklaju otkrio ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ivica Pančić, u nazočnosti izaslanika Hrvatskog sabora zastupnika Zdenka Haramije, izaslanika Ureda predsjednika brigadira Milana Perkovića, predstavnika Županije i općine Promina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obje masovne grobnice otkrivene su 1996. godine. U Mratovu, na katoličkom mjesnom groblju sv. Martina, u rujnu 1996. ekshumirani su i identificirani posmrtni ostatci deset civila stradalih od siječnja do ožujka 1993. godine. Na groblju sv. Mihovila u Oklaju ekshumirano je pet osoba stradalih u veljači 1993. godine.

Načelnik općine Promina Žarko Duvančić istaknuo je da je na cijelom drniškom području najviše stradalih upravo u prominskom kraju, gdje su tijekom okupacije zvjerski ubijena 44 civila, uglavnom starije osobe koje nisu željele napustiti svoje domove, dok je u raznim postrojbama stradalo i 20 branitelja.

Ministar Pančić je prigodom otkrivanja spomen-obilježja na ta dva mjesta stradanja podsjetio da su masovne grobnice u Marovu i Oklaju dio do danas otkrivenih 136 mjesta masovnih grobnica i tisuće grobnih mjesta. Na žalost, takvih i sličnih mjesta puno je više, rekao je Pančić.

Iz tih masovnih i pojedinačnih grobnica dosad je ekshumirano oko 3400 osoba, a na popisu nestalih još je 1275 osoba, od kojih su 496 hrvatski branitelji. Za 147 poginulih hrvatskih branitelja još se ne zna mjesto ukopa, kazao je ministar Ivica Pančić.

"Neka ta spomen-obilježja budu podsjetnik za buduće generacije o tome kako su ove generacije stvarale hrvatsku državu, a za nas koji smo preživjeli neka to bude zalog da ćemo sve svoje snage usmjeriti na izgradnju uređene i snažne države, jer samo kao takva može se razvijati u svome negostoljubivom okruženju", istaknuo je Pančić.

Ova mjesta stradanja su dokaz, rekao je Zdenko Haramija, da Hrvat nikad u povijesti nije uzmakao sa svog ognjišta i zemljišta, iako su ga mnogi htjeli zauzeti.

Zamjenik zapovjednika IV. korpusa OS RH brigadir Milan Perković rekao je kako "ni međunarodne snage koje su tada ovdje bile raspoređene nisu spriječile bestijalno ubijanje potpuno nedužnih civila", te je podsjetio kako su tijekom srpske agresije stradala ukupno 7183 civila.

Molitvu je na oba mjesta otkrivanja spomen-obilježja predvodio prominski župnik fra Ivan Čupić, a zatim su vijence položila izaslanstva Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata i Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, izaslanstva predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade, Šibensko-kninske županije i općine Promina.

Pročitajte više