Otkrivena velika razlika između perja dinosaura i perja ptica

Foto: Poust et al., The Anatomical Record, 2020/Wikipedia

NEVJEROJATNO očuvan fosil dinosaura star 120 milijuna godina pomogao je paleontolozima da bolje shvate kako je došlo do evolucijskog prijelaza od pernatih dinosaura u moderne ptice.

Ova vrsta dinosaura naziva Wulong bohaiensis ili "Plešući zmaj" zanimljiva je mješavina ptica i dinosaura. Njegov fosil otkriven je u Kini prije više od desetljeća u jednom od najbogatijih fosilnih nalazišta na svijetu, a nedavno je napravljena detaljna analiza drevnih kostiju te životinjske vrste.

Wulong bohaiensis

Srodnik velociraptora

Geološka formacija Jiufotang, gdje je pronađen fosil, spada u skupinu Jehol koja je poznata po nevjerojatnoj raznolikosti životinja. Radi se jednom od najranijih staništa gdje su istovremeno postojali dinosauri, ptice i dinosauri slični pticama. No Wulong je jedinstven čak i među tom populacijom.

Stručnjaci iz Kine i Sjedinjenih Država smatraju da je ovaj primjerak jedan od najranijih srodnika velociraptora i ključni korak u pomalo nejasnom prijelazu dinosaura u ptice, piše Science Alert.

Wulong bohaiensis

Kako je izgledao?

Wulong je bio manji od gavrana, ali veći od vrane. Izgledao je kao sićušni pernati grabežljivac koji je imao četiri uda u formi krila i jako dugačak rep. No znanstvenicima je bilo najčudnije njegovo godište.

"Uzorak njegovog perja na udovima i repu obično povezujemo s odraslim pticama, no ovaj fosil je imao neka druga obilježja koja su ukazivala na to da se radi o mladoj jedinki“, rekao je paleontolog Ashley Poust iz Prirodoslovnog muzeja San Diego.

Naime, znanstvenici su do nedavno smatrali da je perje bilo jedinstveno samo pticama, ali zahvaljujući mnogim nedavnim otkrićima čini se da su se mnoga ključna obilježja ptica razvila mnogo ranije, možda i prije dinosaura. Embriji velociraptora, recimo, izuzetno nalikuju prvim pticama na svijetu.

Velociraptor mongoliensis

Neobično perje za mladog ptića

Poust i njegovi kolege utvrdili su nakon analize nekoliko kostiju Wulonga da je ovaj dinosaur unatoč svom zrelom perju zapravo bio mladi ptić, star otprilike godinu dana.

"Izgleda da su neleteći dinosauri imali vrlo različitu strukturu perja od svojih živih rođaka (današnjih ptica)", napisali su znanstvenici u svom istraživanju.

Naime, većini današnjih ptica perje ne raste tako brzo, pogotovo treba vremena da im narastu bujna stražnja repna pera koja imaju ulogu u procesu parenja. Rep Wulonga, s druge strane, razvio se mnogo prije njegove spolne zrelosti.

"Ili su mladim dinosaurima ta perja trebala za neku funkciju koja nama za sada nije poznata ili su im perja rasla na sasvim drugačiji način nego ona kod današnjih ptica“, kazao je Poust.

Istraživanje naziva A New Microraptorine Theropod from the Jehol Biota and Growth in Early Dromaeosaurids objavljeno je u znanstvenom časopisu Anatomical Record.

Pročitajte više