Otkrivene krađe nafte u HŽ-u "teške" na desetke milijuna kuna

HRVATSKE željeznice svaki dan troše oko 85 tisuća litara dizel goriva, a 10 do 15 posto od toga svaki dan se ukrade, pokazuju dokumenti do kojih je došao HTV.

Osim policijskog izvješća i spisa HŽ-a koji se nalaze u posjedu HTV-a, višemilijunske krađe nafte dokazuje i pokajničko pismo zaposlenika koji je uhvaćen u krađi, a u kojem priznaje da su i druge kolege umiješane u krađu. Hitno mu je uručen otkaz,  ali isti je odmah i povučen, pa se čini da u Upravi ove državne tvrtke već godinama, bez obzira tko je na vlasti, pred pljačkom zatvraju oči, dok se na godinu pokrade nafte u vrijednosti od nekoliko desetaka milijuna kuna.

Davorin Kobak, v.d. predsjednika Uprave i generalni direktor HŽ-a kaže da je u zadnjih godinu dana uručeno pet izvanrednih otkaza vezanih za krađu goriva.

Bivši strojovođa i šef Jedinice vuče vlakova, Jozo Dević, godinama je upozoravao na krađu goriva. Kaže da se tijekom jedne noći iz jedne lokomotive znalo ukrasti i po 1,500 litara dizela.

Pisao je dopise policiji i Upravi, ali nitko nije odlučio sankcionirati krađu. Naprotiv, Uprava ga je upozoravala da prestane s tim, jer "to nije njegov posao".

Početkom 2004. godine Dević je dobio otkaz, a on tvrdi da je razlog tomu činjenica da se borio protiv krađe nafte, kao i činjenica da nije želio potpisivati poticajne otpremnine kojima su davani veliki iznosi ljudima koji su išli u starosnu mirovinu, a na njihova su mjesta zapošljavani drugi ljudi.

Antun Nivelić, predsjednik novoosnovanog Sindikata strojovođa HŽ-a upozorava da tvrtka nije donijela pravilnik kako će se kažnjavati krađa, već da se radilo o svojevrsnoj trgovini između Sindikata i Uprave. Objašnjava da, kada se neki zaposlenik uhvati u krađi, sindikat s Upravom trguje u želji da ga se vrati na posao.

Kobak pak tvrdi da zna za konkretne slučajeve i najavljuje kako će poštriti kontrolu nad korištenjem goriva. Isto su obećavale i ranije Uprave, ali čini se da nitko nije imao hrabrosti stati na kraj dugogodišnjoj pljački.

Pročitajte više