Otkrivene veze između osumnjičenih za pljačku 15 milijuna kuna

ŠESTORICA osumnjičenih za pljačku glavne poslovnice Hrvatske pošte u Splitu, koja se dogodila prije nepuna dva mjeseca i kojom je otuđeno čak 15 milijuna kuna, danas su oko 11 sati privedeni u istražni centar Županijskog suda u Splitu, javlja Slobodna Dalmacija.

Osim već "poznatog" kotlovničara Emila Cokarića, priveden je i njegov brat Miro, a "pridružili" su im se Boris Maršić, zaštitar AKD-a, koji je za vrijeme pljačke bio u zgradi pošte, Vesna Vuco, poštanska djelatnica, te Miroslav Hršum, Srbin s Pala, kojeg se sumnjiči i za sudjelovanje u krađi 95 tisuća kuna iz poštanskog ureda na splitskom predjelu Ravne Njive 23. studenog prošle godine. U velikoj pljački sudjelovao je i vlasnik splitskog restorana Vega Mladen Stupalo.

Kako piše Glas Dalmacije, šestoro privedenih nisu izravno sudjelovali u pljački već su na "domaćem" terenu pružali potporu kriminalnim skupinama iz Srbije i BiH. Tako je zaštitar Marušić bio zadužen za informacije o rasporedu svojih kolega u radnim smjenama, dok je zaposlenica pošte Vesna Vuco informirala počinitelje o količini spremljenog novca u poštanskom sefu. Kriminalističkom obradom dodatno je utvrđeno da je ista bila glavni informator i u slučaju spomenute pljačke pošte na Ravnim Njivama u Splitu, a takvu uslugu naplatila je s 30 tisuća kuna.

Hršum koji je također logistički podržavao prvu pljačku. Za istu je dobio nagradu od jadnih 1200 kuna, ali to ga nije spriječilo da doprinese i ovoj drugoj. Naime, on je za potrebe opsežne "financijske" operacije iznajmio stan na području Split 3, gdje je primao svoje inozemne kolege.

Njima su informacije o stanju poštanskog novca, koje je prikupljala službenica Vuco, prosljeđivali braća Cokarić. Uloga Stupala možda je u cijeloj akciji bila najnezahtjevnija jer je on za pljačku morao samo vrbovati zaštitara Marušića. Potonji je fotografirao unutrašnjost zgrade, pribavljao telefonske brojeve dežurnih zaštitara, ali i brinuo o rasporedu svojih kolega u radnim smjenama.

Koliko je do sada poznato, milijun kuna, pronađenih jučer u podzemnim etažama KBC Split, trebali su između sebe podijeliti braća Cokarić i ugostitelj Stupalo.

Ig.M.

Pročitajte više