Otkriveni organizmi koji obožavaju jesti stijene iz svemira

Foto: Milojević, Scientific Reports 2019

ZNANSTVENICIMA je već od prije bilo poznato da mikrob metallosphaera sedula voli pojesti minerale. No, nedavno je otkriveno da ima apetit i za egzotičniju vrstu stijena –onu koja dolazi iz svemira.

To da smo otkrili mikrobe koji vole jesti meteorite upućuje na dvije zanimljive pretpostavke: da bi zemaljski život mogao preživjeti izvan našeg planeta i da su rana biološka bića mogla dobiti ključne hranjive sastojke hraneći se svemirskim stijenama koje su sletjele na Zemlju.

Istražili mikrobe koji mogu preživjeti na Marsu

Već su od prije poznata mišljenja da se ovozemaljski život možda nikada ne bi formirao da nije bilo meteorita. Oni su u ranoj Zemljinoj povijesti bili izvor rijetkih elemenata poput fosfora, ali i mnogo složenijih organskih spojeva, piše Science Alert.

Stoga se tim znanstvenika upitao ima li danas organizama koji mogu za svoje potrebe koristiti ove prilično posebne mineralne mješavine.

Postoje organizmi koji mogu koristiti stijene kao izvor energije. Već se znalo da neke bakterije, kao što su leptospirillum ferrooxidans i acidithiobacillus ferrooxidans, oksidiraju željezo u meteoritima. No, stručnjaci su htjeli vidjeti ima li mikroba kojima meteoriti ne bi bili samo prilog, već glavno jelo.

Istražili su termoacidofile, mikrobe koji se dobro nose s visokim temperaturama i niskim pH, a za koje se od prije zna da mogu preživjeti na marsovskom tlu.

Metallosphaera sedula – mikrob s čudnim ukusom

Koncentrirali su se na metallosphaeru sedulu jer je taj soj poznat po svom čudnom ukusu. Jednu kulturu su stavili na ploču meteorita, a drugu na kontrolni uzorak minerala halkopirita i otkrili da ovi mikrobi mnogo više bujaju na meteoritu.

"Istraživanje je potvrdilo sposobnost m.sedulae da izvrši biotransformaciju meteoritnih minerala, što nam pruža dodatan uvid u razumijevanju biogeokemije meteorita", rekla je astrobiologinja Tetjana Milojević sa Sveučilišta u Beču.

Istraživanje naziva Exploring the microbial biotransformation of extraterrestrial material on nanometer scale objavljeno je u časopisu Scientific Reports.

Pročitajte više