Otkriveni posljednji trenuci junaka iz Londona koji se skejtom suprotstavio teroristima

Foto: FaH

SUDBINA Ignacia Echeverrije, 39-godišnjeg Španjolca koji se četiri dana nakon terorističkog napada vodio kao nestao, jučer je konačno razriješena kada je španjolska vlada objavila njegovu smrt.

Echeverria je jedan od osmero poginulih žrtava u subotnjem napadu na Londonskom mostu i u obližnjem Borough Marketu, dijelu grada s veliki brojem restorana i barova. Za napad koji su izvela trojica muslimanskih ekstremista odgovornost je preuzela Islamska država.

Zaputili se na skejtovima i biciklima u restoran

A sada su otkriveni i detalji njegove tragične pogibije. Kako piše Guardian, Echeverria, koji je rodom iz Madrida ali je živio u Londonu i radio u banci HSBC, bio je te večeri u gradu s Guillermom Sanchezom i još jednim prijateljom. Zaputili su se -  Sanchez na biciklu, a Echeverria i treći prijatelj na skejtovima - prema restoranu u Whitechapelu.

Dok su prolazili kroz Borough Market, susreli su prvu žrtvu napada, muškarca koji je ozlijeđen teturao ulicom. Prvo su mislili da je pijan, ali kad su naletjeli na policajca koji se srušio na ulici i ženu koju su upravo u tom trenutku teroristi napadali mačetama, shvatili su o čemu se radi.

Sanchez je prepričao što se tada dogodilo: "Fokusirao sam se na nju i onda sam, odjednom, vidio Ignacia tamo kako počinje udarati (napadače) svojim skejtom. Tada je pao na tlo - ne znam kako - ne znam je li se poskliznuo ili što se dogodilo, ali je pao."

Napao teroriste skejtom, izboli ga nasmrt

U roku od nekoliko "mikrosekundi", Sanchez je vidio kako Echeverriju jedan od napadača ubada mačetom, dok je drugi stajao blizu njega. "Zadnje čega se sjećam je kako Ignacio leži tamo, još uvijek pri svijesti, držeći svoj skejt", rekao je Sanchez.

Sanchez je, bojeći za vlastiti život, odbacio bicikl kojim je došao i počeo bježati, zajedno s trećim prijateljem. Kasnije su se pokušali vratiti po Echeverriju, ali policija ih je otjerala s mjesta napada.

Nakon napada, još uvijek u šoku, pokušali su saznati što se dogodilo s Echeverrijom preko španjolskog veleposlanstva i telefonskih linija za hitne slučajeve. Stupili su u kontakt i s njegovom sestrom, ali nitko nije imao informacije o njemu.

Echeverria je "izgubio vlastiti život pokušavajući spasiti druge"

Echeverrijina sestra Isabel je, nakon što je objavljena njegova smrt, u objavi na Facebooku napisala: "Moj brat Ignacio je pokušao zaustaviti teroriste i izgubio vlastiti život pokušavajući spasiti druge. Ignacio, volimo te i nikad te nećemo zaboraviti.

Njegova druga sestra Ana kazala je za Guardian kako način na koji je Ignacio umro, kao i reakcije na njegovu smrt, znači da se "nešto vrlo tužno i grubo pretvorilo u nešto divno i veličanstveno, zbog čega volimo svog brata, svoju obitelj i svoju zemlju još više".

Od osam smrtno stradalih u terorističkom napadu u Londonu, trojica su francuski državljani, dvije australske, jedna kanađanska, jedan španjolski i jedan britanski. Posljednja identificirana žrtva je Francuz Xavier Thomas, čije tijelo je pronađeno u Temzi nakon što ga je kombi kojim su se teroristi zabili u pješake na mostu odbacio u rijeku.

Španjolski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis prethodno je kritizirao britansku vladu zbog odugovlačenja s potvrdom Echeverrijine smrti, što, kako je rekao svom kolegi Borisu Johnsonu, "uvećava bol i patnju obitelji".

Španjolski premijer Mariano Rajoy poručio je kako Echeverrijin herojski čin neće biti zaboravljen te kako će biti posthumno odlikovan za svoju hrabrost.

Pročitajte više