Otkriveno cjepivo protiv "ptičje gripe"

AMERIČKI su znanstvenici u četvrtak objavili da su razvili cjepivo protiv "ptičje gripe", vrlo smrtonosnog oblika gripe, koja se pojavila prvi put u Hong Kongu prije četiri godine.

Gripa poznatija po svom genetskom opisu H5N1 odnijela je osam života i zarazila više od 20 osoba u dvije epidemije što je navelo vlasti u Hong Kongu da eliminiraju više od milijun pilića i ptica 1997. godine.

Ekipa dječje bolnice za istraživanje St. Jude u Memphisu koristila je tip genetskog "krpanja" koji se naziva i obrnuta genetika kako bi se oslabio virus i stvorilo cjepivo.

Za sada se čini da se gripa tipa H5N1 ne širi s osobe na osobu, nego skače izravno s ptica na ljude. No, do sada je mutirala i zarazila nekoliko novih vrsta ptica i može se još mijenjati.

Ptičja gripa prvi se put pojavila u Hong Kongu 1997. godine i vrlo je brzo utvrđeno da dolazi s tržnica pilićima. Odnijela je šest života i zarazila još 18 osoba dok nije zaustavljena. Vlasti u Hong Kongu su likvidirale 1,5 milijuna pilića i drugih vrsta ptica s otvorenih tržnica.

Nekoliko mjeseci nakon toga ptičja se gripa ponovno pojavila i natjerala vlasti u Hong Kongu da likvidiraju još nekoliko tisuća pilića, a i pataka i plamenaca u honkoškim parkovima.

(Hina) bis dgk

Pročitajte više