Otkriveno ime novog glavnog grada Indonezije

Ilustracija (na slici je Jakarta, aktualni glavni grad): EPA

VLASTI Indonezije objavile su kako će se novi glavni grad zvati Nusantara, javlja BBC. Riječ "Nusantara" na javanskom jeziku znači "arhipelag". Novo ime već je naišlo na kritike zbog toga što bi moglo biti zbunjujuće. Podsjetimo, ideja o izgradnji nove prijestolnice na Borneu prvi put je predložena 2019. Naime, trenutni glavni grad, Jakarta - tone. 

Jakarta je postala pretrpana, zagađena i tone alarmantnom brzinom zbog prekomjernog izvlačenja podzemnih voda. Grad je dom više od 10 milijuna ljudi, a nalazi se na močvarnom tlu na otoku Javi. Zrak je prilično zagađen, a Jakarta je poznata i po gužvama u prometu.

Zbunjujući naziv

Gradeći novu prijestolnicu u istočnom Kalimantanu, indonezijskoj pokrajini na otoku Borneu, vlada se nada da će moći skinuti dio pritiska s Jakarte. Poznat po svojim džunglama i populaciji orangutana, istočni Kalimantan te čitav otok Borneo, bogat je mineralima, a u pokrajini živi tek 3.7 milijuna ljudi, prema posljednjem popisu stanovništva.

Objava imena novog grada također je izazvala raspravu na društvenim mrežama. Neki su rekli da bi se novi naziv mogao pokazati zbunjujućim jer je Nusantara stari javanski izraz koji se u Indoneziji koristi za označavanje arhipelaške nacije u cjelini.

Procjenjuje se da će ovaj pothvat koštati 32.4 milijarde dolara i bit će jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koje je indonezijska vlada ikada poduzela.

Pročitajte više